Žena aktivirala bombu u autobusu u Volgogradu: Muž je opremio za napad

„Ova žena, u hidžabu, ušla je u autobus na jednom od stajališta a detonacija je uslijedila gotovo odmah poslije toga"
8 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 07:22h

Jedna žena izvela je juče samoubilački napad u autobusu na jugu Rusije, saopštili su zvaničnici, i tom prilikom stradalo je najmanje šest osoba. Ovo je najsmrtonosniji napad ove vrste izvan nestabilnog regiona Sjeverni Kavkaz u posljednje tri godine, naveo je Rojters.

Jučerašnja nesreća u Volgogradu će sasvim sigurno pojačati strah od novih napada islamističkih ekstremista kako se Rusija sprema za održavanje zimske Olimpijade u Sočiju, koji nije previše udaljen od uglavnom muslimanskog Sjevernog Kavkaza.

U napadu, koji istražitelji pripisuju jednoj 30-godišnjakinji iz Dagestana, povrijeđeno je 28 osoba, od kojih je osmoro u kritičnom stanju, saopšteno je iz federalnog Istražnog biroa.

Državna televizija emitovala je snimak detonacije, koji je snimila kamera jednog automobila. Mogu se vidjeti i kako putnici istračavaju kroz vrata i preko prozora pošto se autobus zaustavio.

„Nastupila je eksplozija i sva stakla su izbila iz prozorskih okana“, kazao je za državnu televiziju Rusija 42 očevidac po imenu Ivan, koji se vozio iza autobusa.

Agencija Interfaks, pozivajući se na izvore bliske istrazi, javila je da su na mjestu nesreće nađena lična dokumenta osumnjičene.

Federalni Istražni biro imenovao je osumnjičenu kao 30-godišnju Dagestanku Naidu Asijalovu a državna TV je prikazala njenu fotografiju iz pasoša u crnom hidžabu.

„Nedavno je prešla u islam”, kazao je za ruske novinske agencije izvor blizak istrazi.

Izvor iz dagestanske policije kazao je za Rojters da je ona bila supruga Dmitrija Sokola, muškarca iz predgrađa Moskve koji se priključio grupi pobunjenika u Dagestanu prošle godine.

Ovaj par se upoznao preko Interneta, kazao je izvor. Asijalova se zatim preselila u Moskvu da bi se udala za 10 godina mlađeg Sokolova. Sokolovljevi roditelji su u julu 2012. prijavili njegov nestanak kada se nije vratio sa časova arapskog jezika.

Izvor je opisao Sokolova kao stručnjaka za eksploziv, a vjeruje se da je napravio pojaseve sa eksplozivom koje je koristila žena koja je u maju izvela samoubilački napad u blizini sjedište federalne policije u prijestonici Dagestana kada su poginule dvije osobe.

„Po svemu sudeći, on je pripremio Naidu Asijalovu za samoubilački bombaški napad“, kazao je izvor iz policije za Rojters.

U autobusu je u trenutku napada bilo 40 putnika, među kojima dosta studenata.

„Ova žena, u hidžabu, ušla je u autobus na jednom od stajališta a detonacija je uslijedila gotovo odmah poslije toga. To su potvrdili putnici“, kazao je za Rojters portparol Istražnog biroa Vladimir Markin.

„Detonacija je bila ogromna“, kazao je za radio Eho Moskve Vladimir, koji je rekao da je njegova ćerka preživjela napad.

„Kada sam došao do nje, polovine autobusa prosto više nije bilo. Bilo je zastrašujuće“.

Zasada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Volgograd, grad od gotovo milion stanovnika, nalazi se 900 kilometara jugoistočno od Moskve a nekoliko stotina kilometara sjeverno od Sjevernog Kavkaza i Sočija.

Islamisti, koji se bore za stvaranje islamske države, preuzeli su u prošlosti odgovornost za samoubilački bombaški napad u kojem je stradalo 37 osoba na aerodromu u Moskvi 2011. i dva samoubilačka bombaška napada na moskovski metro u kojem je poginulo 40 osoba 2010.

Ovaj drugi napad izvele su žene bombaši samoubice, koje u Rusiji nazivaju „crne udovice“ jer su vladine snage ubile njihove muške srodnike.

Čečenke obučene u crne čadore i opasane eksplozivom su 2002. učestvovale u trodnevnoj opsadi pozorišta u Moskvi u kojoj je život izgubilo oko 130 osoba.

Mš. R.

Galerija

Bonus video: