Velika Britanija: Baci se 40 odsto jabuka i 50 odsto peciva

Takođe, čak 40 odsto prodatih jabuka se nikada ne pojede, kao ni skoro 50 odsto proizvoda iz "Teskovih" pekara. Propadne i petina svih banana, kao i četvrtina grožđa
53 pregleda 2 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
hljeb, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.10.2013. 15:31h

Britanski trgovinski lanac "Tesko" objavio je da čak dvije trećine salata i nešto manje od polovine peciva koje proda, na kraju završi u kontejnerima.

"Tesko" je po prvi put objavio rezultate istraživanja o tome koliko robe sa rafova bude bačeno i saopštio da će promijeniti način promocije pojedinih proizvoda kako bi se sama kompanija, ali i kupci odgovornije ponašali prema hrani.

Istraživanje je pokazalo da 68 odsto pakovanih salata bude bačeno, od čega 35 odsto stigne do kupaca, ali na kraju ipak ode u đubre, piše b92.

Ukuprno, u prvih šest mjeseci ove godine "Tesko" i njegovi kupci su "zaslužni" za 28.500 tona bačene hrane

Takođe, čak 40 odsto prodatih jabuka se nikada ne pojede, kao ni skoro 50 odsto proizvoda iz "Teskovih" pekara. Propadne i petina svih banana, kao i četvrtina grožđa.

Zbog toga će kompanija odustati od akcija "kupi više" kada su u pitanju velika pakovanja salate, uradiće potpunu reorganizaciju 600 pekara u svojim supermarketima, a promijeniće i način na koji izlaže voće i povrće.

Takođe, kupcima će biti dijeljeni savjeti kako da iskoriste bajat hleb.

Ukuprno, u prvih šest mjeseci ove godine "Tesko" i njegovi kupci su "zaslužni" za 28.500 tona bačene hrane.

"Svi smo odgovorni za bačenu hranu i ne postoji jednostavno rješenje. Prema nekim procjenama, svaka porodica godišnje baci 700 funti na ovaj način, a mi želimo da im pomognemo", saopšteno je iz "Teska".

Bonus video: