Novih 50 optužnica u slučaju Hipo banke

Po recima Belera, bivši sefovi HGAA su šakom i kapom uzimali sa računa banke i tako se lično bogatili
166 pregleda 3 komentar(a)
Hipo Alpe Adria banka, Klagenfurt, Foto: De.wikipedia.org
Hipo Alpe Adria banka, Klagenfurt, Foto: De.wikipedia.org
Ažurirano: 20.10.2013. 06:57h

Slučaj Hipo Alpe Adrija je po riječima šefa internog istražnog tima Kristijana Belera (Christian Böhler), “najveći slučaj kriminala u Evropi poslije Drugog svjetskog rata." Istraga ovakvih dimenzija, kako se navodi, nikad do sada nije vođena.

“Naših 15 inspektora je do sada pregledalo 6,5 miliona elektronskih dokumenata”, kaže Beler za bečki Standard. Bankari Hipo-Alpe-Adria banke su u jugoistočnoj Evropi često sarađivali sa najgorim kriminalcima, obavještajcima, vojskom te najvišim političarima koji su do ušiju bili korumpirani.

“Mali provincijalni bankari, koji idu krevet sa takavom klijentelom, moraju da računaju sa problemima”, kaže šef istrage Beler.

Poljuljana HGAA se u poslovima na Balkanu totalno “preškartala”. Bavarska državna Bayern LB banka je kupila 2007. Hipo-Alpe-Adriu da bi je već 2009, gubeći milijarde eura, vratila Austriji, koja je pod hitno podržavila. Austrijskim poreskim obveznicima prijeti gubitak još više milijardi eura pri spasavanju ove banke.

Po recima Belera, bivši sefovi HGAA su šakom i kapom uzimali sa računa banke i tako se lično bogatili. Protiv dva bivša člana uprave su podignute optužnice, ali Beler nije htio da kaže imena. Dalje optužnice se mogu očekivati jer “trag para može da se prati.”

“U najvećem broju slučajeva smo u našoj istrazi utvrdili, da je šačica bankarskih menadžera imala gomilu saradnika na terenu, koji su ih svojim imenima pokrivali, i tako sistematski krali pare iz banke”.

Primjer je jedan banker HGAA koji je preko konta svog klijenta u Lihtenštajnu oprao pare, “usput se napunio, a pare koristio i za podmićivanje”.

Za gomilu ugovora, kaže Beler, nedostaje elementarne logike i razuma.

“Radilo se o tome da se naprave pare, poveća poslovnost i zgrnu bonusi. Nikoga nije zanimala održivost poslova”.

“Radilo se o tome da se naprave pare, poveća poslovnost i zgrnu bonusi. Nikoga nije zanimala održivost poslova”

Predstavništvo HGAA u Lihtenštajnu je bilo ključni segment u ovom sistemu. Istražni organi su tamo čekirali preko 1700 imena i računa, od kojih su 300 najvjerovatnije povezani sa kriminalnim predradnjama.

“Tu ćemo dići 30 do 50 optužnica”, kaže Beler.

“Lihtenštaj je bio mašina za pranje crnih para i organizovan da prikrije tokove novca.”

Istraga će trajati jos 2 do 3 godine. Beler na kraju kaže: “Hipo Alpe Adrija banka je bila: Boli-me-briga kapitalizam spojen sa gramzivošću, uz dodatak kriminalne energije”.

Bonus video: