Stefan od Crne Gore prijavljen zbog prevare

Italijan koji tvrdi da je princ od Crnojevića, optužen da se lažno predstavljao kao agent Trip Advisora
407 pregleda 7 komentar(a)
Stefan Černetić, Foto: Screenshot (YouTube)
Stefan Černetić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.10.2013. 13:48h

Stefan Černetić, gastronomski novinar koji se u Italiji predstavlja kao Princ od Crne Gore, nasljednik dinastije Crnojevića, nedavno je prijavljen policiji zbog lažnog predstavljanja i iznuđivanja novca od vlasnika restorana nadomak Sijene.

Vlasnik restorana Osteria del Leone iz mjesta Banjo Vinjone kod Sijene, Lućano Petrini, objavio je na Jutjubu video snimak u kojem mu se Černetić predstavlja kao predstavnik popularne mreže za turističke recenzije, Trip Advisor, nudeći posebno pozicioniranje pozitivnih recenzija o restoranu na ovoj platformi u zamjenu za 50 eura.

Petrini je nakon snimljenog razgovora zvao predstavništvo Trip Advisora da provjeri Černetićeve navode. Nakon što su mu iz te kompanije saopštili da nemaju saradnike koji fizički obilaze restorane prodajući usluge, odlučio je da pozove policiju.

Ovu vijest, kao i pomenuti video snimak, prenio je italijanski list “Il Fatto Quotidiano” u srijedu, a isto je “Vijestima nedjeljom” potvrđeno iz stanice karabinjera u Sijeni, kao i od strane vlasnika restorana.

“Potomak sam slavne srednjovjekovne crnogorske kuće (Crnojevića) i niko mi nikada neće moći osporiti ovu istinu”, kazao je Černetić

"Pored toga što se predstavio kao osoba koja radi za Trip Advisor i kao novinar, Černetić se predstavio kao Njegovo Visočanstvo Princ od Crne Gore", precizirao je vlasnik restorana, Lućano Petrini, u razgovoru za "Vijesti nedjeljom".

U video snimku koji je objavio Petrini čuje se kako Černetić nudi favorizovanu poziciju na portalu Trip Advisor u zamjenu za novac. Na pitanje vlasnika restorana da li će dobiti potvrdu, Černetić odgovara da će mu napisati na vizit kartici da je uzeo novac, a da će kompanija naknadno poslati fakturu.

Petrini je fotokopirao dvije iskaznice koje je pokazao Černetić, jednu Novinarske komore Italije, drugu Trip Advisora, ističući da je primijetio da na jednoj piše "Stefan od Crne Gore" a na drugoj "Stefan Černetić"

Na pitanje da li planira da tuži Černetića, Petrini je odgovorio da se "podrazumijeva da hoće".

Sa druge strane, Černetić je kategorično negirao ove navode tvrdeći da godinama nije kročio u pomenuti restoran.

"Video je lažan, u pitanju je namještaljka. Radi se o hakerima, informatičkim piratima koji su koristili posebni softver uz pomoć kojeg su kopirali moj glas", rekao je Černetić za “Vijesti”.

"Podnio sam prijavu protiv vlasnika restorana. Moji advokati su rekli da je to što su mi oni uradili gore od pljačke banke i da rizikuju do pet godina zatvora", dodao je Černetić, koji je više puta u toku razgovora ponovio da četiri godine nije kročio u pomenuti restoran.

Na pitanje zašto bi se vlasnici uglednog restorana na takav način okomili na njega, Černetić je rekao da mu je jedan od vlasnika djelovao kao anarhista i da im je vjerovatno cilj bio da sabotiraju Trip Advisor, na kojem je restoran imao negativne komentare. ("Vijesti nedjeljom" su konsultovale recenzije pomenutog restorana na Trip Advisoru, utvrdivši da je velika većina od 129 komentara pozitivna, te da je restoran označen prosječnom ocjenom 4 od mogućih 5 zvjezdica).

On je istakao da ne vidi ništa loše u tome da neko ko je po zanimanju profesionalni novinar traži novac u zamjenu za recenzije na portalima kao što je Trip Advisor

Iako Černetić tvrdi da u Petrinijev restoran nije kročio godinama, u stanici karabinjera u Sijeni imaju podatak da su krajem septembra tekuće godine u pomenutom restoranu legitimisali osobu koja se predstavila kao Stefan Černetić, princ od Crne Gore i predstavnik Trip Advisora.

"Intervenisali smo u restoranu Osteria del Leone na poziv vlasnika restorana, koji nam je predočio da je ta osoba tražila 50 eura u zamjenu za komentare na portalu Trip Advisor. U procesu je provjera identiteta osobe. Do danas nije podnijeta tužba od strane povrijeđenih strana", rekao je za "Vijesti nedjeljom" komandir karabinjera Marko Grandini iz Sijene.

"Vijesti" su u četvrtak kontaktirale i PR službu predstavništva Trip Advisora u Italiji, pitajući da li je Stefan Černetić njihov saradnik, i ukoliko nije, da li će ga tužiti za zloupotrebu imena kompanije, nakon čega su iz Trip Advisora obavijestili "Vijesti" da će poslati odgovore u ponedjeljak.

Predstavništvo Trip Advisor Italija je za list “Il Fatto Quotidiano” izdalo saopštenje u kojem preciziraju da kompanija ne šalje svoje predstavnike da nude recenzije i privilegovano pozicioniranje u zamjenu za novac. Kompanija u tom obavještenju nije eksplicitno pomenula Černetića, odnosno negirala postojanje saradnje sa njim.

Černetić je rekao da sa Trip Advisorom nema ugovor, ali da sarađuje sa njima na osnovu "usmenog dogovora", ne želeći da precizira u čemu se sastoji ta saradnja.

"Ja ne mogu reći jednom novinaru koji su moji zadaci u Trip Advisoru, jer se tiču mene i te kompanije. Trip Advisor je vodič, i ovaj tip posla je uvijek malo misteriozan i takav mora ostati", izjavio je Černetić.

On je istakao da ne vidi ništa loše u tome da neko ko je po zanimanju profesionalni novinar traži novac u zamjenu za recenzije na portalima kao što je Trip Advisor.

Trip Advisor je portal koji se posljednjih godina afirmisao kao glavni izvor recenzija hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata širom svijeta, jedinstven po tome što kvalitet restorana ocjenjuju isključivo nezavisni korisnici usluga na dobrovoljnoj bazi. Rastom popularnosti platforme, ovaj model više puta je dovođen u pitanje obzirom da se među ugostiteljima razvila praksa lažnih recenzija, koje uključuju postovanje negativnih komentara vezano za konkurente, ili iznuđivanje pozitivnih komentara od rodbine, prijatelja, i klijenata kojima se u zamjenu nude popusti ili čak novčana naknada.

Stefan Černetić (51), novinar i gastronomski kritičar koji živi u Torinu, zvanično se predstavlja kao Princ od Crne Gore, nasljednik dinastije Crnojevića.

Crnojević dok se ne dokaže suprotno

Urednik je portala Gotha del Gusto na kojem objavljuje video recenzije restorana u Italiji. “Vijesti” su o njemu objavile članak u junu 2011.

“Potomak sam slavne srednjovjekovne crnogorske kuće (Crnojevića) i niko mi nikada neće moći osporiti ovu istinu”, kazao je Černetić tom prilikom za “Vijesti”. Tokom posljednjeg razgovora sa “Vijestima”, Černetić je, između ostalog, izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su "Vijesti" priču o njegovom statusu princa predstavile sa skepticizmom.

Černetić je obećao novinarki da će dostaviti podatke o svom porodičnom stablu kojim se dokazuje njegovo porijeklo, dodajući da je dovoljno posjetiti njegov dom, vidjeti sve fotografije i literaturu koju posjeduje da bi se shvatilo da je on zaista Princ od Crne Gore.

Bonus video: