Evropa uvodi obavezno Made in…

Ideja je da se uvede obaveza na nivou cijele Evropske unije, a svi proizvodi će morati da imaju obilježenu zemlju porijekla (zemlje članice ili treće zemlje)
56 pregleda 2 komentar(a)
Made in Europe, Foto: Shutterstock
Made in Europe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2013. 12:49h

Proizvodi koji izlaze sa traka u Evropskoj uniji uskoro će morati da imaju naznačenu zemlju porijekla, ali će moći i da na sebi nose samo oznaku “Made in Europe”.

Odbor za unutrašnje tržište EP podržao je prijedlog da se obilježava neprehrambena roba široke potrošnje radi bolje kontrole kvaliteta i sigurnosnih standarda.

Ideja je da se uvede obaveza na nivou cijele Evropske unije, a svi proizvodi će morati da imaju obilježenu zemlju porijekla (zemlje članice ili treće zemlje).

Evropski proizvođači će moći da na deklaraciji navedu samo “Made in Europe ”, a u slučaju da se proizvodnja vrši u više zemalja, na markici će biti ona u kojoj je obavljen najveći dio posla, prenose agencije.

Evropska komisija, koja je predložila ovu odredbu, istakla je da bi se obaveznim označavanjem porijekla robe lakše ulazilo u trag proizvoda na njegovom putu od fabrike do krajnjeg potrošača.

Tako bi se EU izjednačila sa najvećim trgovačkim partnerima Kinom i SAD, gdje je označavanje već obavezno.

Bonus video: