UN traži nastavak pregovora na Kipru

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen na sjeverni i južni dio takozvanom "Zelenom linijom" koju su UN postavile 1964. uz vojne mjere
437 pregleda 0 komentar(a)
Turska, Kipar, mapa, Foto: Shutterstock
Turska, Kipar, mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2018. 19:06h

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se protivničke strane na Kipru pozivaju da iskoriste priliku i nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju s novim izaslanikom UN za to pitanje.

Poslije niza neuspjelih pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, generalni sekretar UN Antonio Gutereš nedavno je imenovao Džejn Hol Lut za izaslanicu UN za Kipar. Ona je nekada bila američka savjetnica za unutrašnju bezbjednost.

U rezoluciji se pozivaju lideri kiparskih Grka i Turaka da pojačaju napore u pronalaženju rješenja za ponovno ujedinjenje Kipra, dok je istovremeno za još šest mjeseci produžen mandat mirovnih snaga UN na Kipru.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen na sjeverni i južni dio takozvanom "Zelenom linijom" koju su UN postavile 1964. uz vojne mjere.

Kipar je 1974. godine, poslije turske okupacije sjevernog dijela ostrva, podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata i članica Evropske unije (EU).

Bonus video: