Holandski diplomata pretučen u Moskvi

Odnosi Rusije i Holandije su u posljednje vreme loši zbog privođenja prvog savjetnika ruske ambasade u Holandiji
2 komentar(a)
Moskva, Foto: Beta/AP
Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.10.2013. 13:13h

U Moskvi je u svom stanu napadnut i pretučen savjetnik holandskog ambasadora Ono Elderenbos (60), javila je RIA Novosti pozivajući se na izvore u policiji.

Prema saznanjima ruskog interntet portala Lifenews.ru Elederenbosa su napala dvojica muškaraca u utorak u sedam uveče kada se vratio sa posla.

Nepoznati napadači bili su obučeni u uniforme električara i stajali su u hodniku ispred stana kada se diplomata vratio sa posla.

Oni su ga, tvrdeći da svijetla na spratu nema, zamolili da provjeri da li ima struje u njegovom stanu, a potom napali čim je otvorio vrata, navodi Lifenews.ru.

Diplomatu su gurnuli tako da je pao udarivši licem o pod, potom su ga vezali, preturili stan i na ogledalu nacrtali srce i napisali „LGBT“.

Prema izvorima iz policije koje citiraju ruski mediju, ništa vrijedno nije ukradeno iz stana diplomate. O incidentu je obaviješteno rusko ministarstvo spoljnih poslova, piše Komersant.

Istražna komisija Rusije otvorila je istragu i podigla optužnicu za napad na savjetnika holandskog amabasdora u Moskvi, a ministarstvo inostranih poslova izrazilo je žaljenje zbog incidenta, prenose ruski mediji.

Istražna komisija podigla je optužnicu protiv NN lica za nezakonit upad u stan diplomate Onoa Elderenbosa sa elementima nasilja, navodi se u saopštenju Istražne komisije gdje se dodaje da se trenutno istražuju okolnosti dogadjaja i identitet osoba koje su napad izvršile.

Zvanična Rusija izrazila je žaljenje zbog napada i obećala da će tragati za počiniocima.

„Moskva izražava žaljenje zvog nesretnog incidenta 15. kktobra kada je ministar savjetnik ambasade Holandije u Moskvi pretučen“, navodi se u izjavi Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije.

Holandsko ministarstvo inostranih poslova u Hagu hitno je pozvalo ambasadora ruske federacije u Holandiji. Inače, odnosi Rusije i Holandije su u posljednje vreme loši zbog privođenja prvog savjetnika ruske ambasade u Holandiji, koji je priveden u svom stanu a na osnovu prijave komsija da je tukao djecu.

Na ovo hapšenje reagovao je lično i predsjednik Rusije Vladimir Putin kao najgrublju povredu Bečke konvencije prema kojoj je i stan u kome diplomata živi pod imunitetetom između ostalog.

Holandsko ministarstvo inostranih poslova se kasnije izvinilo zbog incidenta. Početkom mjeseca, Holandija je pokrenula zakonsku proceduru protiv Rusije, zbog hapšenja aktivista s broda "Grinpis" koji su protestovali zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Ruska pogranična policija uhapsila je 19. septembra 30 aktivista i članova posade koji su se nalazili na ledolomcu „Artik sanrajz" jer su pokušali da se približe naftnoj platoformi.

Svi uhapšeni optuženi su za krivično djelo piratstvo učinjeno od organizovane grupe za koje je maksimalna zaprijećena kazna 15 godina zatvora i svima je određen dvomjesečni pritvor.

Bonus video: