Izgorjela džamija u Gdanjsku

Povod bi mogao da bude jučerašnji spor sa zaštitnicima životinja oko ritualnog klanja na Kurban bajram
1 komentar(a)
Gdanjsk, Foto: Tripadvisor.com
Gdanjsk, Foto: Tripadvisor.com
Ažurirano: 16.10.2013. 10:13h

U džamiji u Gdanjsku je izbio požar a imam Islamske zajednice u tom gradu na sjeveru Poljske Hani Hrajš uvjeren je da je požar podmetnut.

Povod bi mogao da bude jučerašnji spor sa zaštitnicima životinja oko ritualnog klanja na Kurban bajram.

"Požar je izbio kada je zapaljeno đubre pored sporednog ulaza u džamiju", kazao je danas televiziji Tvp.info Kšištof Drabjuk iz Centra koordinacije spasilačkih akcija u Gdanjsku.

"Požar je oštetio vrata sporednog ulaza. Danas će na mjesto doći vještak. Tek tada ćemo moći da kažemo da li je požar podmetnut", kazala je Lucina Rekovska iz lokalne policije.

Dok je policija tek na početku istrage, imam Hani Hrajš ubijeđen je da je požar koji je napravio štetu od preko 12.000 eura namjerno podmetnut.

"Pred vratima su ležale baštenske klupe koje su prenijete do vrata s drugog kraja parcele", rekao je imam i povezao požar u džamiji sa jučerašnjim pokušajem zaštitnika životinja da spriječe ritualno klanje za Kurban bajram pred starom tatarskom džamijom u mjestu Bohonjiki na istoku Poljske.

Aktivisti udruženja za zaštitu životinja pokušali su da spriječe ritualno klanje ali nisu pušteni na privatni posjed. Policija nije morala da interveniše pošto se sve svelo na verbalno prepucavanje.

Zabrana ritualnog klanja koja je u Poljskoj stupila na snagu ove godine izazvala je kontroverze i žestoke sporove a protiv takvog zakona pobunila se i Jevrejska zajednica, pošto i Jevrejima kao i muslimanima poljski zakoni daju pravo da poštuju vjerske tradicije u koje spada i košer hrana.

Bonus video: