Papa Franjo prodaje motor da bi pomogao narodnu kuhinju

Motocikl je na poklon dobio u junu, kada je povodom 110. rođendana tog brenda u Rim stiglo oko 35.000 motociklista
16 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AFP
Papa Franjo, Foto: AFP
Ažurirano: 14.10.2013. 20:11h

U Vatikanu će uskoro biti održana aukcija na kojoj će, između ostalog, na prodaju biti stavljen i Papin motor Harley Davidson. Prikupljeni novac će dati za obnovu Caritasove narodne kuhinje i hostela u blizini rimske željezničke stanice Termini.

Motocikl je na poklon dobio u junu, kada je povodom 110. rođendana marke Harleyja u Rim stiglo oko 35.000 ljubitelja tog čuvenog dvotočkaša. Mnogi od njih stigli su i na Trg svetog Petra, gdje im je Papa dao blagoslov, podsjećaju agencije.

Papa Franjo ih je tada upozorio da su 'moć i užitak' u stanju da izguraju boga i zamijene ga "otrovnim bljeskom slobode, što u završnici vodi do novih oblika ropstva i smrti".

Takođe u junu, papa Franjo je upozorio sve sveštenike i časne sestre da izbjegavaju brze automobile. "Srce me boli kada vidim sveštenika u najnovijem brzom automobilu", rekao je tada on.

Monsinjor Enriko Feroči, inače direktor Caritasa Rimske biskupije, na čijem je čelu papa, zahvalio se Franju na stavljanju Harleyja na aukciju.

Papin gest, kako prenosi Telegraph, nazvao je "vrijednim poklonom koji nas čini srećnima i zbog kojega osjećamo bliskost našeg biskupa sa siromašnima u Rimskoj crkvi".

Bonus video: