Papa odlučuje o sudbini: "Luksuzni biskup" na udaru

„Biskup pati zbog eskalacije trenutne situacije. On uviđa i žali što mnogi vjernici pate zbog trenutne situacije“
1 komentar(a)
Franc-Peter Tebarc-van Elst, Foto: Beta/AP
Franc-Peter Tebarc-van Elst, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.10.2013. 08:30h

Njemački biskup Franc-Peter Tebarc-van Elst, na meti osuda zbog visokih troškova izgradnje luksuzne rezidencije i laganja pod zakletvom, pošao je juče u Rim da bi se sastao sa vatikanskim zvaničnicima i, eventualno, papom Franjom, koji će donijeti odluku o njegovoj smjeni.

Limburški biskup je izazvao krizu u njemačkoj Katoličkoj crkvi zbog gradnje luksuzne rezidencije i kompleksa poslovnih prostora u vrijeme kada je novi papa istakao važnost poniznosti i služenja siromašnima, piše Rojters.

„Biskup je pojasnio da svaka odluka o njegovom služenju u svojstvu biskupa leži u rukama Svetog oca (pape Franja)“, navodi se u saopštenju koje je juče izdala Limburška biskupija.

„Biskup pati zbog eskalacije trenutne situacije. On uviđa i žali što mnogi vjernici pate zbog trenutne situacije“.

Prvobitna procjena njegovih troškova, naložena nakon što je jedan zvaničnik Vatikana posjetio Limburg prošlog mjeseca, ukazala je da projekat košta najmanje 31 milion eura, što je šest puta više od planiranog.

Tebarc-van Elst, čiji je ekstravagantni stil više u skladu sa papinstvom Benedikta XVI, takođe je lagao pod zakletvom da nije letio prvom klasom u Indiju da bi obišao projekte namijenjene siromašnima.

Poglavar Katoličke crkve u Njemačkoj, nadbiskup Robert Colič, kazao je ranije da ovi skandali štete cijeloj tamošnjoj crkvi i da će o tome razgovarati sa papom prilikom ovonedjeljne posjete Rimu.

Papin odgovor će privući veliku pažnju jer će pokazati dokle je spreman da ide u promovisanju štedljivosti i jednostavnosti u Crkvi ukaljanoj decenijama skandala od seksualnog zlostavljanja djece od strane sveštenika do sumnjivih transakcija u Vatikanskoj banci.

Slučaj iz Limburga je specifičan problem jer je 53-godišnji Tebarc-van Elst premlad da bi bio penzionisan za razliku od biskupa u slučajevima seksualnog zlostavljanja. U Katoličkoj crkvi, biskup zadržava status čak i kada izgubi svoju poziciju.

Državno tužilaštvo u Hamburgu saopštilo je prošle sedmice da želi da novčano kazni biskupa zbog davanja lažnog pismenog iskaza o putovanju biznis klasom u Indiju.

Tebarc-van Elst je kazao da je putovao biznis klasom ali je „Špigl” došao do dokaza koji ukazuju da je putovao prvom klasom.

List „Velt am zontag“ je u subotu objavio da bi konačni troškovi za izgradnju rezidencije i kompleksa poslovnih prostora na vrhu brda u Limbergu, blizu katedrale, mogli iznositi i do 40 miliona eura, zbog troškova koji nisu navedeni u ranijim procjenama.

Biskup, kogu su nabliži saradnici javno optuživali za autoritarizam i tajna poslovanja, izvinio se za „svaki nemar i lošu procjenu“.a

Bonus video: