Austrijanci nezadovoljni rezultatima izbora

Većina je uvjerena da je na izborima vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) izrečena opomena
0 komentar(a)
Austrija izbori, Foto: Beta/AP
Austrija izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.10.2013. 07:50h

Pregovori o formiranju nove vlade u Austriji treba da počnu ove nedjelje, a istraživanja pokazuju da su građani nezadovoljni ishodom parlamentarnih izbora.

Sedam od deset građana sa pravom glasa izjavilo je da je nezadovoljno ishodom glasanja - 24 odsto je potpuno nezadovoljno, a 45 odsto reklo je da je manje zadovoljno rezultatom, pokazuje istraživanje instituta "Market".

Ishodom parlamentarnih izbora potpuno zadovoljno je svega tri odsto. Samo 11 odsto upitanih ocijenilo je da je ishod izbora pozitivan za budućnost Austrije, dok svaki treći tvrdi da je rezultat loš signal po budućnost. Posebno 45 odsto mladih glasača je uvjereno da ishod neće donijeti mnogo toga dobrog.

Većina je uvjerena da je na izborima vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) izrečena opomena.

Naime SPO je ostala glavna politička snaga u zemlji, ali uz velike gubitke, dok je OVP tijesno sačuvala drugo mjesto, ali i kao socijaldemokrate ostvarivši najgori rezultat u istoriji partije.

Inače čak 39 odsto vidi Slobodarsku partiju Austrije (FPO) kao pravog pobjednika izbora

Bonus video: