Varšava: Smjenjuju gradonačelnicu zbog bahatosti uprave

Gronkjevič-Valc (60) je potpredsjednica Građanske platforme, bivša guvernerka poljske centralne banke i gradonačelnica Varšave od 2006. godine
2 komentar(a)
Varšava, Foto: Beta/AP
Varšava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.10.2013. 09:48h

U poljskoj prijestonici održava se referendum o sudbini gradonačelnice Hane Gronkjevič-Valc koja je kritikovana zbog načina upravljanja i "bahatosti" uprave.

Gronkjevič-Valc (60) je potpredsjednica Građanske platforme, bivša guvernerka poljske centralne banke i gradonačelnica Varšave od 2006. godine i u javnosti je kritikovana zbog načina upravljanja infrastrukturom u glavnom gradu i "bahatosti" opštinske uprave, prenijela je agencija AFP.

Francuska agencija navodi da je referendum u Varšavi "ključni test" i za Vladu premijera Donalda Tuska koja je sve nepopularnuja tim prije što je gradonačelnica Varšave potpredsjednica Tuskove Građanske platforme koji je pretrpola niz napuštanja, a Vlada bila povod za niz protesta u posljednjih nekoliko mjeseci.

"U stvari, to (referendum) nije zbog Varšave ili njene gradonačelnice. Velikim dijelom su, jednostavno, pronašli odličnu priliku da raspišu ovaj referendum kao poligon pred izbornu bitku 2015. kada će biti održani naredni parlamentarni izbori", ocjenjuje poljski sociolog Jansuž Čapinski.

Bonus video: