Diplomatski incident premijera Grčke: Odbio da stavi kipu

Strani zvaničnici inače rijetko odbijaju da pokriju tjeme. Ipak 2005. turski premijer Redžep Tajip Erdogan je slično postupio
1 komentar(a)
Antonis Samaras, Šimon Peres, Foto: Beta/AP
Antonis Samaras, Šimon Peres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.10.2013. 11:16h

Jedan uznemirujući diplomatski incident bacio je sjenku na ovonedjeljnu posjetu premijera Grčke Antonisa Samarasa Izraelu jer je on je odbio da stavi kipu, malu kapu kojom Jevreji pokrivaju tjeme, na komemoraciji žrtvama holokausta u Holu sjećanja u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, javljaju izraelski mediji.

Organizatori ceremonije su od Samarasa tražili da poštuje ceremoniju i ponuđeno mu je da stavi šešir umjesto kipe, ali je on i to odbio i položio vijenac gologlav.

Strani zvaničnici inače rijetko odbijaju da pokriju tjeme. Ipak 2005. turski premijer Redžep Tajip Erdogan je slično postupio. Bivši francuski predsjednik Žak Širak je takođe odbio da stavi kipu ali je pristao na šešir.

Izraelski zvaničnici su bili iznenađeni Samarasovim postupkom jer se on smatra prijateljskimn stranim liderom koji vodi oštru politiku protiv neonacista u Grčkoj kao i protiv antisemtizma i rasizma uopšte.

Jad Vašem je u znak odgovora naveo: "Od gostiju se traži da pokriju svoje glave samo kada posjećuju Jizkor hol ( Hol sjećanja) gdje leži pepeo žrtava (koncentracionih) logora. Jad Vašem žali što je grčki premijer odbio da nosi jarmulku, vrstu kipe), ali to je njegova odluka".

Samaras je došao sa osam ministara i tokom njegove posjete je potpisano 10 sporazuma između dvije zemlje u oblasti energije,brodarstva, obrazovanje, kulture, turizma, razvoja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Bonus video: