Problem Evrope

Barozo: Ne možemo okrenuti glavu od drame migranata

Najmanje 133 osobe stradale u blizini ostrva Lampeduza na samom jugu Italije, kada je potonuo brod na kome je bilo više stotina migranata iz Afrike
61 pregleda 0 komentar(a)
Žoze Manuel Barozo, Foto: Reuters
Žoze Manuel Barozo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2013. 13:26h

Evropa ne može okrenuti glavu od drame doseljenika kao što se dogodila na Lampeduzi, rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo tokom posjete italijanskom ostrvu.

"Evropa je uz stanovnike Lampeduze. Problem jedne od naših zemalja, poput Italije, mora se smatrati problemom cijele Evrope. Evropa ne može okrenuti glavu", rekao je Barozo na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa premijerom Italije Enrikom Letom.

On je dodao da izazovi sa kojima se suočavaju Lampeduza i Italija su evropski izazovi.

Najavio je da će EU dodijeliti dodatnih 30 miliona eura Italiji za zbrinjavanje migranata.

Barozo je učestvovao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskom sekretarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrom, Letom i ministrom unutrašnjih poslova Italije Aneglinom Alfanom nakon posjeta prihvatnom centru na Lampeduzi.

Do sada je 289 osobe stradalo u blizini ostrva Lampeduza na samom jugu Italije, kada je 2. oktobra potonuo brod na kome je bilo više stotina migranata iz Afrike.

Italijanske vlasti strahuju da bi broj nastradalih mogao biti i do 390.

Leta je rekao da će za žrtve brodoloma biti organizovana "državna sahrana".

Premijer Italije je kazao da je tražio da tema ilegalne migracije bude na dnevnom redu narednog evropskog zasijedanja 24. i 25. oktobra, sa čime se i Barozo složio.

Preporučujemo za Vas