Šef Grinpisa kao garanciju za uhapšene aktiviste, Rusiji ponudio sebe

Članovima posade broda "Grinpis artik sanrajz" koji su uhapšeni krajem septembra, određen je dvomjesječni zatvor u Murmansku na sjeverozapadu Rusije
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 12:58h

Čelnik međunarodnog Grinpisa Kumi Naido pisao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i zatražio sastanak u Moskvi i ponudio sebe kao ljudsku garanciju u zamjenu za puštanje na slobodu 30 aktivista te ekološke nevladine organizacije.

Članovima posade broda "Grinpis artik sanrajz", 28 aktivista i dvojici novinara, koji su uhapšeni krajem septembra, određen je dvomjesječni zatvor u Murmansku na sjeverozapadu Rusije, a optuženi su za organizovano piratstvo jer su se previše približili naftnoj platformi Gazproma, za šta mogu biti osuđeni do 15 godina zatvora.

Naido je pismo dostavio ruskoj ambasadi Den Hagu i kazao da optužbe za piratstvo nemaju smisla.

"Spreman sam da se preselim u Rusiju i budem garancija za aktiviste Grinpisa ako ih pusti na slobodu do završetka ove afere. Spremni smo da se suočimo sa svim posljedicama onoga što su učinili, sve dok su te posljedice u okviru nacionalnog zakonodavstva onako kako bilo koja razumna osoba shvata to zakonodavstvo", napisao je Naido.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov kazao je da Naidovo pismo još nije stiglo, prenosi agencija AFP.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov zauzeo je jasan stav prema aktivistima.

"Slušamo o aktivnostima tog broda, Arctic Sunrisea, mnogo godina. Oni provociraju svuda po svijetu. U svim slučajevima su na ovaj ili onaj način bili kažnjeni", kazao je Lavrov državnoj televiziji Rusije.

Zatvoreni aktivisti dolaze iz 18 zemalja svijeta, uključujući SAD, Britaniju i Australiju.

Holandija, u kojoj je sjedište Grinpisa, protiv Rusije je pokrenula arbitražnu proceduru i ocijenila da je Rusija morala od Holandije da zatraži dozvolu za presretanje broda koji plovio pod zastavom te zemlje.

Širom svijeta prošle sedmice održani su protesti podrške aktivistima Grinpisa koji u zatvoru u Murmansku čekaju početak sudskog procesa.

Galerija

Bonus video: