Poglavar poljske Rimokatoličke crkve: I roditelji krivi za pedofiliju

"Često čujemo da se takvo neprikladno ponašanje (pedofilija) ili zlostavljanje manifestuje kada dijete traži ljubav"
69 pregleda 6 komentar(a)
Katolička crkva, Trg Svetog Petra, Foto: Reuters
Katolička crkva, Trg Svetog Petra, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2013. 16:04h

Poglavar Rimokatoličke crkve u Poljskoj izjavio je da za neke slučajeve pedofilije, čak i u redovima katoličke crkve, odgovornost snose i roditelji.

"Do (seksualnog) zlostavljanja u mnogim slučajevima ne bi došlo da su postojali zdravi odnosi među roditeljima", rekao je nadbiskup Jozef Mihalik poljskoj agenciji PAP.

"Često čujemo da se takvo neprikladno ponašanje (pedofilija) ili zlostavljanje manifestuje kada dijete traži ljubav", dodao je on.

Prema njegovim riječima, u tom traganju "dijete se izgubi i uvlači drugu osobu u to", prenio je AFP.

Osuđujući sveštenike pedofile "koje ni Crkva ni iko drugi ne može da prihvati", Mihalik je govorio i protiv razvoda koji, po njegovom mišljenju, šteti djeci.

Poljski crkveni velikodostojnici izvinili su se početkom ovog mjeseca zbog slučajeva pedofilije među sveštenicima, dok se ujedno vode istrage protiv dvojice poljskih visokih crkvenih zvaničnika osumnjičenih za pedofiliju

Razilaženje roditelja, kako je kazao, ostavlja rane na srcu i u životu djeteta.

"Danas niko ne govori da razvod u velikoj mjeri škodi detetu. Očigledno je da seksualno zlostavljanje nanosi veliku štetu, to se ne može zaboraviti, ali to nije jedina stvar koja škodi detetu", dodao je on.

Poljski crkveni velikodostojnici izvinili su se početkom ovog mjeseca zbog slučajeva pedofilije među sveštenicima, dok se ujedno vode istrage protiv dvojice poljskih visokih crkvenih zvaničnika osumnjičenih za pedofiliju.

Nadbiskup Jozef Veselovski koji je bio papski izaslanik u Dominikanskoj Republici pod istragom je zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera, a vlasti na Karibima istražuju slučaj Vojčeha Gila, osumnjičenog za silovanje nekoliko dječaka.

Uprkos izvinjenju, crkveni zvaničnici u Poljskoj ne žele da ponude žrtvama bilo kakvu materijalnu nadoknadu.

Za razliku od SAD ili Irske, pedofilija u crkvenim redovima u Poljskoj je dugo bila tabu tema i zasad još uvek nije izazvala opšte negodovanje javnosti.

Bonus video: