"Demokratizacija"

Turska: Burke opet u državnim institucijama

"Uredba koja, formalno zadire u slobodu odijevanja i načina života i koja je bila izvor nejednakosti, diskriminacije i nepravde u našem narodu - postala je istorija"
65 pregleda 11 komentar(a)
Burka, Foto: Atlasshrugs2000.typepad.com
Burka, Foto: Atlasshrugs2000.typepad.com
Ažurirano: 08.10.2013. 14:19h

U Turskoj je, od danas, okončana višedecenijska zabrana ženama da nose marame u državnim institucijama koja datira od prvih dana postojanja Turske Republike.

Nova pravila, koja neće biti primejnjena u pravosuđu ili vojsci, objavljena su u Službenom list i imaće trenutni efekat na većinsko muslimansko stanovništvo, mada je Turska sekularna država, prenijela je agencija Rojters.

"Uredba koja, formalno zadire u slobodu odijevanja i načina života i koja je bila izvor nejednakosti, diskriminacije i nepravde u našem narodu - postala je istorija", rekao je zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag na svom Tviter nalogu.

Premijer Turske Recep Tajip Erdogan rekao je, tokom predstavljanja "Paketa demokratizacije", da je u okviru najopsežnijeg paketa ustavnih reformi od vremena osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka uklonjena zabrana nošenja marame službenicama državnih institucija i da je ta zakonska odredba promijenjena zbog svog diskriminirajućeg sadržaja.

''Uvodeći izmjenu člana pet ovog pravilnika otklanjamo diskriminirajući pristup prema odijevanju žena, državnih službenica. Izvan ovog okvira ostaju one koji nose službenu uniformu - pripadnice Oružanih snaga Turske, policije, sudije i javni tužioci'', rekao je premijer Erdogan 30. septembra, dodaje Al Džazira.