Putin traži izvinjenje Holandije zbog hapšenja ruskog diplomate

"To je grubo kršenje Bečke konvencije. Čekamo objašnjenja i izvinjenje ali i kažnjavanje krivaca", izjavio je Putin
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.10.2013. 11:42h

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u utorak izvinjenje Holandije nakon incidenta u kojem je, po Moskvi, ruski diplomata u Hagu uhapšen silom u svojoj kući i zadržan nekoliko sati u policiji.

"To je grubo kršenje Bečke konvencije. Čekamo objašnjenja i izvinjenje ali i kažnjavanje krivaca", izjavio je Putin kojeg citira agencija Ria Novosti, u sklopu summita Azija-Pacifik na Baliju.

"Naša reakcija zavisiće od stava koji će zauzeti holandska strana", dodao je ruski predsjednik.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije da je pozvalo holandskog ambasadora u Moskvi da mu prenese "neprihvatljiv" karakter incidenta do kojeg je došlo u nedjelju naveče u Hagu.

Prema riječima portparola ruskog ministarstva Aleksandra Lukaševiča, hokandski policajci upali su u nedjelju naveče u dom Dmitrija Borodina, prvog sekretara ruske ambasade u Holandiji.

Lukaševič je kazao da je diplomata pretučen, stavljene su mu lisice i odveden je u policijsku stanicu odakle je pušten tek ujutro "bez objašnjenja i izvinjenja".

Portparol je naglasio da su policajci prekršili diplomatski imunitet. Po njemu, holandska policija je iznijela "izmišljen izgovor da je maltretirao svoju djecu".

Bonus video: