Još tri ostavke u britanskoj vladi zbog Bregzita

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2018. 14:32h

Nekoliko ministara podnijelo je danas ostavke u britanskoj vladi, u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab, ističući da mu savjest ne dozvoljava da podrži nacrt tog dogovora.

U roku od nekoliko sati, ostavke su podnijele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman.

Svi su ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu, prenosi Rojters.

Bravermanova je na Tviteru napisala da ne može da iskreno podrži dogovor koji je kabinet usvojio i da predloženo rješenje za Sjevernu Irsku nije ono za šta je britanski narod glasao i da postoji prijetnja da se Sjeverna Irska otcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva.

Makvejova je, u pismu Terezi Mej, navela da sporazum koji je juče predstavila kabinetu ne poštuje rezultat referenduma i da sporazum znači da će "Britanija EU dati 39 milijardi funti, a ništa neće dobiti zauzvrat".

Mej je sinoć objavila da je, poslije petočasovnog sastanka, obezbijedila podršku vlade za sporazum.

BBC navodi da su se pojedini ministri usprotivili sporazumu.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk najavio je da će u nedjelju biti održan vanredni samit Evropske unije na kome ce biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Preporučujemo za Vas