Njemačka: Počeli pregovori o formiranju vlade

Merkelov koja predvodi delegaciju konzervativaca Hrišćansko-demokratske unije (CDU), počela je danas u Berlinu razgovore sa predstavnicima Socijaldemokratske partije (SPD)
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.10.2013. 14:42h

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja predvodi delegaciju konzervativaca Hrišćansko-demokratske unije (CDU), počela je danas u Berlinu razgovore sa predstavnicima Socijaldemokratske partije (SPD) u cilju formiranja koalicione vlade.

Merkelova, čija je stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima 22. septembra, došla je u zgradu Bundestaga u pratnji predstavnika CDU i bavarske sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Lider SPD Zigmar Gabrijel predvodi delegaciju socijaldemokrata u kojoj je i Per Štajnbrik, neuspješni kancelarkin rival. Predstavnici poltičkih stranaka nisu davali izjave prije početka sastanka.

Konzervativci Angele Merkel osvojili su na parlamentarnim izborima 22. septembra 41,5 odsto glasova, a SPD 25,7 odsto. Nedavne ankete su pokazale da većina Njemaca, njih 48 odsto, želi formiranje "velike koalicije" između CDU i SPD.

Bonus video: