Većina Grka Zlatnu zoru smatra zločinačkom organizacijom

Vođa partije Nikolaos Mihaloliakos, pet parlamentarnih zastupnika i 10-ak članova stranke uhapšeni su 28. septembra pod optužbom da pripadaju zločinačkoj organizaciji
0 komentar(a)
Nikolaos Mihaloliakos, Foto: Reuters
Nikolaos Mihaloliakos, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2013. 12:21h

Većina Grka desničarsku stranku Zlatna zora smatra zločinačkom organizacijom, pokazali su rezultata ankete objavljene u petak, a prema kojoj je ta stranka izgubila gotovo polovinu pristalica odkako si uhapšeni čelnik i parlamentarni zastupnici.

Vođa stranke Nikolaos Mihaloliakos, pet parlamentarnih zastupnika i 10-ak članova stranke uhapšeni su 28. septembra pod optužbom da pripadaju zločinačkoj organizaciji.

Povod hapšenja bila je akcija protiv krajnjih desničara pošto je jedan pristalica Zlatne zore ubio repera Pavlosa Fisasa (34), a uslijedili su i brojni napadi na imigrante.

Mihaloliakos i još dvojica parlamentaraca u pritvoru čekaju suđenje, a trojica zastupnika suđenje čekaju na slobodi, ali ne smiju izaći iz Grčke.

Anketu je agencija VPRC za internet portal rizopoulospost.com sprovela u dva kruga 25. septembra i od 30. septembra do 3. oktobra, a ustanovljeno je da je podrška Zlatnoj zori 8,5 odsto, što je pad od 14,5 odsto u odnosu na jul.

Većina Grka, njih 68 odsto, smatra da je Zlatna zora zločinačka organizacija.

Bonus video: