Privedeni strani radnici u Sočiju

Uhapšeni su zbog kršenja migracionog i radnog zakona, neki od njih su zadržani u pritvoru i više od nedelju dana
0 komentar(a)
Soči, Foto: Tmhejoetdpaeclker.com
Soči, Foto: Tmhejoetdpaeclker.com
Ažurirano: 04.10.2013. 09:39h

Ruske vlasti su privele na stotine stranih radnika u Sočiju gde se održavaju Zimske olimpijske igre i mnoge od njih držali u neodgovarajućim uslovima, oni su bili angažovani na izgradnji objekata ili infrastrukture za Igre u crnomorskom letovalištu Soči. Privedeni su tokom policijskih racija po gradilištima, radničkim smještajnim objektima i na javnim mestima, saopštio je Hjuman Rajt Voč (HRV).

Oni su uhapšeni zbog navodnog kršenja migracionog ili radnog zakonodavstva i pušteni na slobodu poslije nekoliko sati, ali neki su ostali u pritvoru i više od nedelju dana bez hrane i adekvatnog mjesta za spavanje kao i prava na advokata, naveli su Human Rajt Voča.

Radnici su bili privođeni tokom racija koje su počele s početkom septembra i nastavljene tokom završne inspekcije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za Zimske olimpijske igre koje se od 7. do 23. februara održavaju u Sočiju, rekao je HRV.

Direktor Koordinacionog komiteta MOK-a u Sočiju Žan Klod Kili dao je pozitivnu ocenu priprema Igara tokom te posjete prošle nedelje rekavši da je "sve veoma impresivno". Britanska agencija navodi da niko iz ruskog ministarstva unutaršnjih poslova niti kancelarije regionalnog guvernera, večeras, nije bio dostupan za komentar.

Bonus video: