WEF: Ljudski resursi Švajcarske najbolji su na svijetu

Među prvih deset zemalja na listi najviše je iz Sjeverne Evrope, od vanevropskih tu su Singapur i Kanada
1 komentar(a)
Bern, Foto: Www.brodyaga.com
Bern, Foto: Www.brodyaga.com
Ažurirano: 03.10.2013. 17:30h

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koje je obuhvatilo 122 zemlje svijeta, najkvalitetnije ljudske resurse ima Švajcarska.

Na drugoj poziciji nalazi se Finska, a na trećoj Singapur. Holandija je na četvrtom mjestu, a slijede Švedska i Njemačka. Na posljednjem mjestu je Jemen, prenosi švajcarski list "24 sata".

Među prvih deset zemalja na listi najviše je iz Sjeverne Evrope, od vanevropskih tu su Singapur i Kanada.

U izvještaju WEF-a navodi se da Indeks ljudskih resursa mjeri kapacitet države da razvija i koristi zdrave, obučene i kompetentne ljudske resurse. Japan se našao na 15. poziciji, SAD na 16, Francuska na 21, a Kina na 43, koja je ipak na čelu zemalja u razvoju. Rusija je na 51, Brazil na 57, Indija na 78, a Južna Afrika na 86. mjestu.

Švajcarka je, osim po opštem indeksu, prvo mjesto zauzela i prema podindeksu fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva, od djetinjstva do zrelog doba, kao i prema podindeksu koji mjeri usklađenost stečenog iskustva, talenta i obrazovanja sa nadležnostima na poslu.

U podkategoriji poslovnog okruženja (pravni uslovi, infrastruktura), Švajcarska zauzima drugo mjesto, dok je na vrhu Finska, a treće mjesto drži Njemačka.

A u podkategoriji obrazovanja (pristup, kvalitet i uspjeh obrazovnog sitema) Švajcarska je zauzela četvrto mjesto, Finska drži prvo, a slijede Kanada i Singapur.

Bonus video: