Fenomen putujućih kriminalaca

Kriminalne bande iz Istočne Evrope, a prije svega Rumunije, najviše se bave džeparenjem i kopiranjem bankovnih kartica
57 pregleda 0 komentar(a)
Prevara, online, Foto: Dailymail.co.uk
Prevara, online, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 03.10.2013. 08:26h

Kriminalne bande iz Istočne Evrope, a prije svega Rumunije, koriste bezvizni režim i jeftine avionske karte da bi počinili sitna krivična djela u različitim djelovima kontinenta, kazao je direktor Europola. Europol je identifikovao 240 organizovanih kriminalnih bandi iz Rumunije, što je 6,7 odsto od ukupnog broja kriminalnih mreža koje su aktivne u Evropi, piše "Tajms ”.

"Imamo posla sa fenomenom putujućih kriminalnih bandi koje su se u posljednjih tri ili četiri godine ojačale; bande iz Litvanije, bande iz Poljske, bande iz Rumunije koje djeluju u 20 ili više evropskih zemalja“, kazao je za britanski list direktor Europola Rob Vejnrajt.

"One lete lou-kost avioprevoznicima, naprave nekoliko krađa u jednom gradu i vrate se na vrijeme za čaj. Lokalnim policijama je veoma teško da na to odgovore“. Broj organizovanih kriminalnih bandi iz Rumunije kojima je Europol ušao u trag smatra se prevelikim u odnosu na veličinu rumunske populacije od 21 milion, ali je Vejnrajt klasifikovao te grupe kao „sitne kriminalce koji djeluju u više država“.

Rumunske bande postale su stučnjaci za džeparenje i kopiranje bankovnih kartica. Europolovi stručnjaci ističu da su rumunske i bugarske bande odgovorne za 90 odsto svih zločina kopiranja bankovnih kartica širom Evrope. Čini se da su ove bande podijelile Evropu na dvije teritorije, duž linije koja se prote že od Gdanjska u Poljskoj do Lisabona u Portugalu. Rumuni uglavnom rade na sjeveru, a Bugari na jugu Evrope.

One na bankomatima postavljaju uređaje koji čitaju detalje o kartici sa njene magnetne trake i mikro-kamere ili duple testature koje pamte PIN kod korisnika. Po što dobiju potrebne informacije, bande u Rumuniji prave falsifikovane kartice, koje se zatim koriste u zemljama koje ne traže sigurnosne čipove, poput Sjeverne Amerike, Azije i Latinske Amerike.

Sa evropskih bankovnih računa godišnje ne ovaj način nestane oko 610 miliona eura. U Europolu smatraju da je odgovor na ovaj, takozvani, „IziDžet kriminalni talas“ povećana policijska saradnja na teritoriji Evrope. Europol tvrdi da je saradnja rumunske policije bila od suštinskog značaja za seriju istraga koje su pomogle u pronalaženju ilegalne imovine i hapšenja odgovonih lica.

Operacijom Golf - istraga Europola, Britanije i Rumunije - razbijena je kriminalna mreža koja je slala romsku djecu da prose i kradu na ulicama Londona. Istraga je dovela do 87 hapšenja i njome su identifikovane 272 osobe koje je ova banda traf i k ov a l a . Eurpol procjenjuje da se prijetnja od rumunskih bandi neće znatno povećati kada ograničenja na radnička prava budu ukinuta naredne godine.

Bonus video: