Tragedija u Italiji: Najmanje 133 osobe se udavile u brodolomu

Zvaničnici su saopštili da strahuju da će biti više žrtava, a u potrazi su angažovani brodovi obalske straže, carine i helikopteri
7 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2013. 20:11h

Najmanje 133 osobe stradale u blizini ostrva Lampeduza na samom jugu Italije, kada je potonuo brod na kome je bilo više stotina migranata iz Afrike.

Kako je saopštila obalska straža, potonuli brod nalazi se na dubini od 40 metara, prenijela je agencija Ansa.

Spasilačke ekipe ističu da su većina migranata neplivači, pa su brodolom preživjeli samo najjači, a da su od ukupno oko 100 žena spasene samo tri, dok zasad nije spaseno nijedno dijete, javio je AP.

Spasioci i dalje pokušavaju da izvuku veliki broj ljudi iz vode kod južne italijanske obale, a strahuje se da će broj žrtava biti veći, jer ima oko 200 nestalih.

Vjeruje se da je na brodu bilo od 450 do 500 migranata iz Afrike, najviše Somalijaca, a spaseno je 159 ljudi. U potrazi za preživjelima su brodovi obalske straže i carine i helikopteri, ali i lokalni ribari.

Italijanski premijer Enriko Leta je u poruci na društvenoj mreži Tviter ovaj incident nazvao "ogromnom tragedijom". Televizijski snimci pokazuju preživjele u teškom psihičkom stanju i slabo obučene, zamotane u termalnu ćebad.

Premijer Leta se oglasio na Twitteru; (Foto: screenshot)

Imigranti su izjavili da su iz Eritreje i Somalije, a policajci sa Lampeduze su naveli kako vjeruju da je brod isplovio iz Libije.

Italijansko tužilaštvo je otvorilo istragu pod optužbama za višestruko ubistvo, kao i podsticaj ilegalne imigracije.

Gradonačelnica Nikolini je istakla kako su joj imigranti rekli da su, kad su se nalazili na oko pola kilometra od italijanske obale, na brodu zapalili manju vatru kako bi privukli pažnju obalske straže, pošto im se prije toga pokvario motor.

Spašene svega tri žene (FOTO: Beta/AP)

"Vatra se zatim proširila, pa je među imigrantima nastala panika usled koje se brod prevrnuo", rekla je Nikolini.

Zvaničnici su saopštili da strahuju da će biti više žrtava, a u potrazi su angažovani brodovi obalske straže, carine i helikopteri.

Nezvanične informacije ukazuju da je mali brod bio prepun, da se zapalio, a potom potonuo.

Evakuacija preživjelih (FOTO: Beta/AP)

U ponedjeljak se udavilo 13 azilanata u pokušaju da iz nasukanog broda doplivaju do obale Sicilije.

Galerija

Bonus video: