Rusija: Aktivisti Grinpisa optuženi za piratstvo

Pravni zastupnici Grinpisa smatraju da je optužba neosnovana i namjeravaju da ulože žalbu u roku od pet do 10 dana
0 komentar(a)
Grinpis. Rusija, Foto: Beta/AP
Grinpis. Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2013. 11:00h

Istražna komisija Rusije je zvanično optužila za piratstvo petoro aktivista Grinpisa koji su uhapšeni na ledolomcu “Artik sanrajz”.

Oni su pokušavali da održe protest na naftnoj platformi Gasproma "Prirazlomnaja" u severenom dijelu Barencovog mora, saopštila je Međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis na svom Tviteru.

Za piratstvo koju je izvršila organizovana grupa optuženi su aktivistkinje iz Brazila Ana Paul Maciel, Finske Sinia Sarel, kamerman iz Velike Britanije Kiron Brajan, i građani Rusije i Švedske Roman Dolgov i Dmitrij Litvinov.

Pravni zastupnici Grinpisa smatraju da je optužba neosnovana i namjeravaju da ulože žalbu u roku od pet do 10 dana, rekao je član pravnog tima Grinpisa Anton Beneslavski, a prenose RIA Novosti.

Maksimalna zaprijećena kazna za krivično djelo piratstvo izvršeno od strane organizovane grupe je 15 godina zatvora. Optuženi aktivisti su 18. septembra privedeni zajedno sa grupom od 30 ljudi i svi su se nalazili na ledolomcu “Artik sanrajz” koji je plovio pod Holandskom zastavom.

Svi privedeni nalaze se u pritvoru u Murmansku na sjeveru Rusije. Aktivisti su pokušali da se ledolomcem približe naftnoj platformi Gasproma kako bi protestovali protiv ispitivanja nafte na sjevernom polu u Barencovom moru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da aktivisti Grinpisa koji su uhapšeni pri pokušaju da održe protes nisu pirati, ali da su prekršili zakon.

Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svijet prije faunu Sjevernog ledenog okeana. Na Akrtiku se nalaze najveće do sada neeksploatisane rezerve nafte.

Bonus video: