Belgija: Eutanazija nakon neuspjele promjene pola

Natan je rođen kao Nensi u porodici sa tri dječaka i roditelji su ga odbacili zato što su htjeli još jednog sina
54 pregleda 22 komentar(a)
Natal Verhelst, Foto: Couriermail.com.au
Natal Verhelst, Foto: Couriermail.com.au
Ažurirano: 02.10.2013. 07:37h

Nad 44-godišnjim Belgijancem ove nedjelje je izvršena eutanazija zbog teškog psihičkog stanja u kome se nalazio poslije neuspjele operacije promjene pola.

Natan Verhelst je umro juče u jednoj briselskoj bolnici u prisustvu prijatelja, prenosi AFP.

"Umro je potpuno smiren", izjavio je lekar Vim Distlemans, dodajući da je Verhelstu odobena eutanazija zato "što je bilo očigledno da se nalazi u nepodnošljivo teškom psihičkom stanju".

Natan je rođen kao Nensi u porodici sa tri dječaka i roditelji su ga odbacili zato što su htjeli još jednog sina.

"Prvi put kad sam se pogledao u ogledalo osjetio sam averziju prema svom novom tijelu. Bilo je srećnih trenutaka, ali na kraju je prevagnula pogrešna strana"

On je imao tri operacije promjene pola u periodu od 2009. do 2012. godine, ali se i dalje nije osjećao udobno u svom tijelu i govorio je da još ima grudi i da mu penis ne valja.

"Prvi put kad sam se pogledao u ogledalo osjetio sam averziju prema svom novom tijelu. Bilo je srećnih trenutaka, ali na kraju je prevagnula pogrešna strana", rekao je on.

Žaklin Heremans, članica nacionalnog odbora za eutanaziju, izjavila je da su ga pregledala dva lekara, od kojih je jedan psihijatar, kako bi bili sigurni da se ne radi o prolaznoj depresiji.

Dok je 2004. godine bilo samo šest slučajeva eutanazije iz psiholoških razloga, 2011. ih je bilo 33, a prošle godine 52.

Belgija je 2012. zabilježila rekordnih 1.432 slučaja eutanazije, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Bonus video: