Vatikanska banka zatvorila 900 računa

Računi nekih klijenata će biti zatvoreni zbog sumnjivih novčanih transakcija i finansiranja terorizma, prenosi list Korijere dela sera
3 komentar(a)
Vatikan, Foto: Collider.com
Vatikan, Foto: Collider.com
Ažurirano: 01.10.2013. 12:53h

Vatikanska banka odlučila je da zatvori oko 900 računa uključujuchi i račune tri ambasadora iz Irana, Indonezije i Iraka, prenosi italijanski dnevnik Korijere dela sera. Prema pisanju tog lista, Institut za vjerske poslove (IOR) poznat kao Vatikanska banka poslao je juče pisma na 900 adresa svojih klijenata od kojih traži da zatvore račun zbog "sumnji u pranje novca, čak zbog i finansiranje terorizma".

"Ti klijenti nisu mogli da prođu niz kontroli uspostavljenih u maju", a koje je sprovela konsultantska firma Promontori, svjetski lider u borbi protiv pranja novca, piše Korijere. U izjavi agenciji Frans pres, jedan portparol Vatikanske banke nije "ni potvrdio ni demantovao" pisanje Korijere dela sera, ali je napomenuo da zatvaranje računa ne mora biti povezano isključivo sa sumnjama u kriminalne aktivnosti.

"Od maja kontrolišemo identitete svih naših klijenata kako bismo provjerili da li odgovaraju kriterijumi za posjedovanje računa u IOR", objasnio je on i dodao da je kontrola omogućila da se utvrdi da neke osobe više ne mogu da imaju račun u Vatikanskoj banci poput ambasadora u Vatikanu koji su u međuvremenu penzionisani.

Vatikanska banka, rekao je portparol, kontroliše "transakcije na računima i provjerava da li su one u skladu sa prihodima vlasnika računa. U tom slučaju, zatvaranje računa je motivisano sumnjom u nezakonite aktivnosti".

Prema pisanju Korijere dela sera, IOR je odlučio da zatvori račune diplomatskih misija Irana, Iraka i Indonezije nakon što je otkriveno "ubacivanje i povlačenje velikih suma novca", čak do pola miliona evra prilikom samo jedne transakcije. Vatikanska banka ima 18.900 računa, odnosno 6,3 milijardi eura aktive.

Bonus video: