Štrajk glađu Nadežde Tolokonjikove organizovan spolja?

Masjukova je predložila da Tolokonjikova bude prebačena na drugi, manje zahtjevan posao i kazala je da ona treba da bude podvrgnuta ljekarskom pregledu
0 komentar(a)
Nadežda Tolokonjikova, Foto: Beta/AP
Nadežda Tolokonjikova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.10.2013. 12:19h

Štrajk glađu Nadežde Tolokonjikove, zatočene članice ruske pank grupe "Pusi rajot", bio je organizovan spolja, izjavila je članica savjeta za ljudska prava.

"Štrajk glađu Tolokonjikove bio je potpuno planiran, organizovan i koordinisan spolja, kao i podrška koju je ona dobila preko interneta i masovnih medija", rekla je članica Predsjedničkog savjeta za ljudska prava Jelena Masjuk za Itar-tass, nakon što su je ona i drugi članova savjeta posjetili u zatvoru.

Masjukova je predložila da Tolokonjikova bude prebačena na drugi, manje zahtjevan posao i kazala je da ona treba da bude podvrgnuta ljekarskom pregledu.

Tolokonjikova koja nekoliko dana štrajkuje glađu, optužila je 27. septembra zatvorske čuvare da joj ne daju vodu.

Suprug Tolokonjikove je u poruci, upućenoj agenciji AFP, naveo da je zatvorski čuvar rekao njegovoj supruzi da mu je naređeno da joj oduzme svu vodu za piće, što je potom i učinio.

Zvaničnici zatvora su ove navode demantovali, a na sajtu su objavili da su joj samo zamijenili hladnu vodu za piće sa prokuvanom na predlog ljekara.

Tolokonjikova (23) je 22. septembra stupila u štrajk glađu zbog loših uslova u zatvoru i, kako tvrdi, prijetnji po život koje joj upućuje zatvorsko osoblje.

Ona je tada u pismu, koje je njen suprug predao ruskom sajtu "Lenta.ru", navela da stupa u štrajk glađu i "odbija da učestvuje u robovskoj zatvorskoj radionici sve dok zatvorski šefovi ne počnu da poštuju zakon i da se odnose prema osuđenim ženama kao prema ljudskim bićima...".

Ona je ukazala da su osuđenice primorane da rade 17 sati dnevno u zatvorskoj radionici, a da im je dozvoljeno noću da spavaju samo četiri sata. Takođe je dodala da nemaju pristup toaletu, perionici za veš i da ih zatvorske vlasti tuku, prenijela je agencija RIA Novosti.

Tolokonjikova je jedna od tri članice "Pusi rajota" koje su u avgustu prošle godine proglašene krivima zbog "huliganskog ponašanja motivisanog vjerskom mržnjom". One su, naime, u moskovskoj crkvi izvele "pank molitvu" u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za predsjedničke izbore.

Bonus video: