Emitovani snimci Berluskonijevih telefonskih razgovora

U tom snimku čuju optužbe koje je bivši italijanski premijeru iznio na račun predsjednika Đorđa Napolitana
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.10.2013. 08:16h

Silvio Berluskoni ponovo je dospio u žižu javnosti nakon što je u televizijskom programu emitovan snimak privatnog telefonskog razgovora.

U tom snimku čuju optužbe koje je bivši italijanski premijeru iznio na račun predsjednika Đorđa Napolitana.

Privatna tv stanica "La 7" emitovala je tonski zapis telefonskog razgovora u kojem je Berluskoni naveo da mu je rečeno da je Napolitano iskoristio u velikoj mjeri svoj uticaj na italijanski apelacioni sud povodom slučaja o medijskoj imperiji bivšeg premijera.

Berluskoni je kazao da je čuo da je Napolitano pozvao sud da sazna kakva je presuda donijeta, pre nego što je i objavljena, a onda je naložio sudu da se ponovo sastane poslije čega je izrečena mnogo teža kazna.

Na ovo je oštro reagovao Napolitano (88), koji je u saopštenju naveo da ono što je Berluskoni iznio predstavlja "samo još jedan deliričan, vulgaran i klevetnički izum" uperen protiv šefa države.

Berluskonijev advokat je kazao da su emitovanjem snimka prekršeni italijanski ustavni principi, prenijela je agencija Rojters.

Početkom mjeseca, apelacioni sud je naložio Berluskonijevoj porodičnoj kompaniji "Fininvest" da plati 494 miliona eura rivalskoj kompaniji "CIR" zbog korupcije prilikom kupovine izdavačke kuće "Mondadori", što se smatra ključnim korakom u stvaranju Berluskonijeve medijske imperije devedesetih godina.

Berluskoni je osuđen na zabranu obavljanja javnih funkcija i na četiri godine zatvora zbog utaje poreza. Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora.

Međutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osuđen na više od dvije godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.

Bonus video: