Njemačka isporučivala Siriji materijal koji se mogao koristiti za hemijske napade

Isporuke su obustavljene u maju 2011, nakon uvođenja sankcija
0 komentar(a)
Sirija, hemijski napad, Foto: Beta/AP
Sirija, hemijski napad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.09.2013. 19:11h

Njemačka vlada priznala je danas da je Njemačka sve do 2011. godine isporučivala Siriji materijal koji je mogao da se upotrijebi za izradu hemijskog oružja, i to u većim količinama nego što se prvobitno znalo.

Podaci njemačkog ministarstva privrede pokazuju da su njemačke firme u periodu između 1998. i 2011. godine izvezle u Siriju ukupno 360 tona hemikalija, bilo za vojnu bilo za civilnu upotrebu, što je tri puta više nego što je ranije rečeno.

"Nakon detaljnog pregleda svih raspoloživih informacija, može se zaključiti da su taj materijal koristile privatne industrijske kompanije u civilne svrhe", navodi se u saopštenju njemačkih vlasti

Ministarstvo tvrdi da ne postoje dokazi da je taj hemijski materijal korišćen za izradu oružja, prenosi AFP.

"Nakon detaljnog pregleda svih raspoloživih informacija, može se zaključiti da su taj materijal koristile privatne industrijske kompanije u civilne svrhe", navodi se u saopštenju ministarstva.

Isporuke hemijskog materijala obustavljene su u maju 2011. godine kad su uvedene sankcije na izvoz hemijskog oružja Siriji.

Ministarstvo je prije dvije nedjelje objelodanilo da su njemačke firme imale izvozne dozvole u periodu između 2002. i 2006. godine za isporuku više od sto tona hemikalija za takozvanu dvostruku upotrebu.

Izvori iz ministarstva navode da su te hemikalije mogle da se koriste za površinsku obradu metala, fluorisanje pijaće vode i proizvodnju paste za zube.

Njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele rekao je na Generalnoj skupštini UN u subotu da je Berlin spreman da pruži finansijsku i tehničku podršku međunarodnoj operaciji uništavanja sirijskog hemijskog oružja, nakon što je Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju kojom se to nalaže.

Bonus video: