Portugalci na lokalnim izborima kaznili vladajući PSD

PSD je izgubio kontrolu u tri velika grada: Porto, Braga i Vilja Nova de Geja, a podrška mu je opala u Lisabonu, inače uporištu Socijalističke partije
54 pregleda 1 komentar(a)
Pedro Pasoš Koeljo, Foto: Reuters
Pedro Pasoš Koeljo, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2013. 07:01h

Desničarski premijer Portugala Pedro Pasoš Koeljo priznao je "nacionalni poraz" njegove Socijaldemokratske partije (PSD) na lokalnim izborima na kojima su pobijedili opozicioni socijalisti.

"PSD je ostvario jedan od najgorih rezultata na lokalnim izborima", rekao je portugalski premijer i dodao da su rezultati "cijena koja treba da se plati" zbog vladine politike.

Prema dosadašnjim rezultatima, na osnovu prebrojanih glasova iz 90 odsto izbornih jedinica, socijalisti su na izborima osvojili 36,99, a PSD 18,91 odsto glasova.

PSD je izgubio kontrolu u tri velika grada: Porto, Braga i Vilja Nova de Geja, a podrška mu je opala u Lisabonu, inače uporištu Socijalističke partije.

Na izbore je uticalo to što "trojka" (EU - MMF - Evropska centralna banka) za dvije nedjelje treba da Lisabonu predstavi još jednu reviziju plana pomoći od 78 milijardi eura koji Portugal koristi od 2011. godine.

Iako nepopularan, Pasoš Koeljo je u više navrata rekao da neće podnijeti ostavku, bez obzira na rezultat izbora.

Mnogi Portugalci su odlučili da uopšte ne glasaju ili da ubace nepopunjen listić i tako pokažu neslaganje sa političkom klasom uopšte.

Većina Portugalaca oštro se protivi mjerama štednje koje je Portugal prihvatio u zamjenu za međunarodnu pomoć.

Bonus video: