Još šest aktivista Greenpeace-a u ruskom zatvoru dva mjeseca

Aktivisti su državljani 18 zemalja uključujući SAD, Francusku, Švajcarsku, Finsku, Britaniju, Poljsku i Rusiju, te bi ovaj slučaj mogao da preraste u diplomatski spor
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 16:20h

Sud u Murmansku (Rusija) danas je naložio dvomjesečni pritvor za još šest aktivista međunarodne organizacije za zaštitu okoline Greenpeace, zbog protesta na naftnoj platformi Gasproma u vodama Arktika.

Na suđenju u četvrtak, ista pravna mjera izrečena je i za još 22 aktivista te organizacije i dvoje novinara, i tada je najavljeno da će presude za preostalih osam aktivista biti izrečene danas.

Prije više od nedjelju dana ruska obalska straža upala je na brod Greenpeace-a i uhapsila dvojicu aktivista koji su pokušali da se popnu na naftnu platformu u Arktiku, a zatim je brod odvučen do luke Murmansk sa 30 aktivista na njemu.

Svi privedeni privobitno su optuženi za pirateriju, a sud sada razmatra za koje sve prekršaje će im se suditi.

Brod Greenpeace-a "Artic Sunrise" (Foto: Reuters)

Aktivisti su državljani 18 zemalja uključujući SAD, Francusku, Švajcarsku, Finsku, Britaniju, Poljsku i Rusiju, te bi ovaj slučaj mogao da preraste u diplomatski spor.

Brod Greenpeace-a plovio je pod holandskom zastavom i Holandija je već zatražila od ruskih vlasti da oslobode posadu, pozivajući se na pomorsko pravo.

Galerija

Bonus video: