Lider Zlatne zore optužen za predvođenje zločinačke organizacije

Grčka policija uhapsila je u subotu 16 članova ultradesničarske partije Zlatna zora, uključujući i lidera Nikosa Mihaloliakosa
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 18:07h

Lider grčke stranke Zlatna zora, jedne od najnasilnijih političkih snaga u Evropi, optužen je za predvođenje kriminalne organizacije.

U policijskoj akcije bez presedana protiv ove neofašističke stranke, uhapšen je Nikolaos Mihaloliakos i pet njegovih poslanika. U pritvoru je još 16 istaknutih aktivista Zlatne zore, optuženih da su podsticali nasilje kao članovi zločinačke organizacije.

Policiji se predao i poslanik partije Hristos Papas.

U Grčkoj nije bilo masovnog hapšenja poslanika još od okončanja vojne diktature 1974. tako da je bez presedana ovaj obračun vlade, koja je dugo optuživana za mek odnos prema stranci.

Jučerašnjim hapšenjima i nedavnom suspenzijom nekoliko policajaca optuženih za veze sa Zlatnom zorom, vlada je ove nedjelje učinila više protiv stranke nego čitave protekle godine. Stranka se dovodi u vezu sa nizom napada, uključujući ubistvo muzičara Pavlosa Fisasa 17. septembra i jednog imigranta prošle godine.

Zora negira bilo kakvu vezu sa ubistvom Fisasa, repera popularnog među antifašistima, koji je iskrvario na smrt nakon što ga je dvaput ubo pristalica stranke.

Od kada je prvi put ušla u parlament, u junu prošle godine, sa sedam odsto glasova, Zlatna zora je dovođena u vezu sa talasom nasilja, uglavnom uperenog protiv migranta, gejeva i ljevičara na sve podjeljenijoj grčkoj političkoj sceni.

Ubistvo Fisasa je izazvalo proteste širom Grčke i konačno podstaklo vladajuću koaliciju da krene u obračun. Usljed otkrića da Zlatna zora otvoreno sarađuje sa policijom, vlasti su pokrenule opsežnu istragu o aktivnostima grupe.

Među uhapšenima je i 45-godišnjak koji je priznao ubistvo Fisasa. Vlada kaže da je ovaj zločin iznio na vidjelo direktni lanac komande prema rukovodstvu stranke, što je stvorilo osnovu da Zlatna zora bude klasifikovana kao kriminalna organizacija.

Hapšenje članova Zlatne zore (FOTO: Beta/AP)

Policija je saopštila da je u domu Mihaloliakosa našla dva pištolja i lovačku pušku, za koje nije imao dozvolu.

„Ništa nas ne može zastrašiti!“ vikao je portparol stranke Ilias Kasidiaris, sa lisicama na rukama, dok je išao ka zgradi tužilaštva. On je postao ozloglašen zbog napada na dvije ljevičarske poslanice tokom TV debate uživo prošle godine.

Stranka je pozvala na proteste preko svog sajta a u SMS-u je zatražila od pristalica da „podrže naš moral i pravednu borbu protiv korumpiranog sistema“.

Nekoliko stotina simpatizera se okupilo ispred sjedišta policije u Atini, mašući grčkim zastavama i uzvikujući „Živio lider“ i „Krv, čast, Zlatna zora.“

Oko 200 demonstranata je ispred sjedišta stranke u Atini razvilo transparent na kojem je pisalo „Zlatna zora“.

„Zlatna zora je ovdje. Neće ustuknuti. Ne možete ideje zatvoriti.“ rekao je novinarima poslanik Zore Artemis Mateopulos, koji nije među uhapšenima.

Mihaloliakos je upozorio da će Zlatna zora povući poslanike iz parlamenta ako obračun ne prestane.

Premijer Antonis Samaras je isključio mogućnost prijevremenih izbora nakon jučerašnje akcije.

Ministar finansija Janis Sturnaras je rekao da Grčka nije suočena sa rizikom od potencijalne nestabilnosti a ministar pravde Haralambos Atanasiu poručio da će svi uhapšeni članovi Zlatne zore dobiti fer suđenje.

„Dobro je da su ga uhapsili, ali se bojim da ćemo sada početi da se međusobno ubijamo,“ rekla je Dimitra Vasilopolu, 58-godišnja domaćica.

„Da li je vlada ozbiljna ili je to samo taktika da nas impresionira? Zašto nisu učinili ništa kad su imigranti ubijani? Kako su tek sad otkrili da je Zlatna zora kriminalna organizacija?“

Zlatna zora sada ima 18 od 300 mjesta u parlamentu, a prije ubistva muzičara podržavalo ju je 14 odsto Grka. Ispitivanje koje je ove nedjelje sproveo ALCO, pokazalo je da je podrška opala na 6,7 odsto.

Grčki poslanici ne gube politička prava ili mjesta osim ako se protiv njih ne donese konačna sudska odluka ali je vlada predložila zakon koji bi mogao blokirati državno finansiranje Zlatne zore ako se utvrdi veza za ubistvom Fisasa.

Zlatna zora zvanično poriče da je neonacistički pokret, iako njen simbol podsjeća na “svastiku”, neki istkanuti članovi hvale Adolfa Hitlera a pristalice nose crne majice i maskirne panatalone na protestima protiv imigranata.

Nepoznat teren za vladu

Mnogi su izrazili zabrinutost da bi se obračun sa Zlatnom zorom mogao vratiti kao bumerang.

U ustavnom smislu, vlada stupa na nepoznat teren a eksperti upozoravaju da je nemoguće zabraniti stranku koja je na demokratski način ušla u parlament. Čak i ako budu proglašeni krivim, poslanici će zadržati politički identitet.

„Vlast djeluje u skladu sa zakonom ali takođe mislim da bi ustavno bilo korektnije da su tražili od parlamenta da poslanicima stranke prvo ukine politički imunitet”, rekao je profesor ustavnog prava Kostas Krisogonos.

U rijetkoj demonstraciji konsenzusa ljevice i desnice, političari su munjeviti uspon stranke pripisali nemilosrdnim mjerama štednje kojima su Grci podvrgnuti od zapadanja u krizu krajem 2009.

Iako daleko od toga da imaju ideološku privlačnost u državi koja je pretrpjela jednu od najbrutalnijih okupacija pod nacističkom vladavinom 1941-44, ekstremni desničari su uspjeli da iskoriste duboki osjećaj nepravde i gnjeva koji sve više radikalizuje društvo.

Galerija

Bonus video: