Novi predmet: Osnovci u Irskoj učiće o ateizmu

U obrazovni sistem kojim tradicionalno dominira Katolička crkva, nedavno je uvršten prvi nastavni plan za ateizam namijenjen hiljadama osnovaca u Irskoj
3 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 07:14h

Ateisti u Irskoj osigurali su pravo da djecu u osnovnim školama podučavaju da Bog ne postoji.

U obrazovni sistem kojim tradicionalno dominira Katolička crkva, nedavno je uvršten prvi nastavni plan za ateizam namijenjen hiljadama osnovaca u Irskoj. Plan je sastavila organizacija Atieisti Irska.

Do 16.000 osnovaca, koji budu išli u irske škole koje nijesu pod nadzorom crkve, imaće priliku da uče u ateizmu u okviru izučavanja etike i sistema vjerovanja, prenio je „Gardijan“.

Majkl Naget, suosnivač Ateista Irske, naglasio je da osnovci, pa i oni koji pohađaju škole koje vodi Katolička crkva, mogu pristupiti njihovom kursu o ateizmu putem interneta ili aplikacija za pametne telefone.

„Postojaće modul od 10 časova, trajanja od 30 do 40 minuta, za sve osobe starije od četiri godine. To je neophodno jer je irski obrazovni sistem već predugo pristrasan u korist religijske indoktrinacije. A ukoliko roditelji čija su djeca u školama pod kontrolom crkve i ne žele da ona uče o religiji (što je njihovo pravo) mogu izabrati naš kurs kao alternativu za svoju djecu“, kazao je.

„Religija se ne podučava adekvatno kao predmet koji je objektivan, u kojem se izučava i objašnjava više različitih religija i njihovo porijeklo. To podučavanje ima prije svega za cilj stvaranje vjernika, a ne objektivnog obrazovanja. Naš kurs vidimo kao šansu za irsku djecu da dobiju alternativno gledište na to kako svijet funkcioniše.

Religija, obrazovanje i Republika Irska

Od osnivanja Republike Irske, Katolička crkva kontroliše do 93 odsto od ukupno 3.200 osnovnih škola u zemlji.

To što Katolička crkva ima gotovo monopol u sektoru obrazovanja znači da vrhovnu vlast u svakoj školi ima lokalni biskup.

Nadbiskup Dablina, Diarmuid Martin, ima glavnu riječ u oko 470 osnovnih škola. Za sve škole koje kontroliše Katolička crkva, troškove snose poreski obveznici u Irskoj a ne crkva.

Bonus video: