File: Širenje EU je dobro za biznis

Govoreći o daljem širenju Unije i značaju za transatlantski biznis, File je podsjetio da EU danas broji 28 članica, a počela je sa šest
2 komentar(a)
Štefan File, Foto: Reuters
Štefan File, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2013. 13:17h

Politika proširenja EU široko je priznata kao najuspješnija politika EU, ocijenio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Ove godine je impresivan napredak na tom polju ostvaren je na Zapadnom Balkanu", dodao je File.

Govoreći o daljem širenju Unije i značaju za transatlantski biznis, File je podsjetio da EU danas broji 28 članica, a počela je sa šest.

EU je od osnivanja odgovarala na legitimne težnje ljudi Evrope da se ujedine u zajedničkom evropskom poduhvatu, naglasio je File - objavila je danas Evropska komisija.

File je učesnicima Američkog biznis foruma o Evropi rekao da politika širenja u vrijeme kada se EU suočava sa izazovima i globalnim neizvesnostima, doprinosi miru, bezbjednosti i prosperitetu.

U govoru naslovljenom "Spremni da se pridruže? Perspektive daljeg proširenja EU i šta to znači za transatlantski biznis", koji je File održao juče u Njujorku, komesar je podsjetio na status zemalja koje su na putu ka EU.

Status kandidata za EU ima pet zemalja - Srbija, Crna Gora, Turska, Makedonija i Island, a tri potencijalna kandidata su Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo. Sve te zemlje zajedno imaju 100 miliona stanovnika - što je 20 odsto stanovništva sadašnje EU.

"Pomenuo sam to jer s pojavom zemalja BRIKS i azijsko-pacifičkog regiona, Evropa i Severna Amerika više nijesu jedini dominantan igrač u svjetskim razmerama", rekao je komesar.

File je ocijenio da je ovogodišnji napredak Zapadnog Balkana "impresivan": Hrvatska je postala 28. članica EU, pregovori s Crnom Gorom dobro napreduju, u junu su odobreni pregovori o prostupanju sa Srbijom, pregovara se o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

"Uz ulazak Hrvatske, to šalje jasnu poruku cijelom regionu: Ako imate hrabrosti i posvećenosti, EU može da vam odgovori", istakao je File.

Komesar je naveo da je Turska - sa više od 80 miliona stanovnika i dinamičnom ekonomijom, ključna za EU, a tamošnji nedavni događaji pokazuju da je EU potrebna toj zemlji zbog demokratizacije i modernizacije.

Obraćajući se Forumu, u svjetlu trgovinskih pregovora EU i SAD, pokrenutih u junu, File je rekao da je uvjeren da su američki investitori već u zemljama koje su u procesu proširenja i da bi oni koji žele da unaprijede biznis u tim zemljama, videli konkretne koristi od proširenja EU.

"Za američke kompanije već prisutne u EU, proširenje znači veće tržište, samim tim veću ekonomiju, lakši pristup novim resursima i veće mogućnosti", naglasio je File.

Sveobuhvatno transatlantsko partnerstvo u trgovini i investicijama o kojem se pregovara donijeće veliku ekonomsku korist EU i SAD kada se bude primjenjivalo u potpunosti.

Bonus video: