Rusija optužuje Grinpis za piratstvo

Oni su u srijedu probali da se ledolomcem „Artik sanrajz“ približe naftnoj platformi Gazproma na Sjevernom polu
0 komentar(a)
Arktik sanrajz, Grinpis, Foto: Beta/AP
Arktik sanrajz, Grinpis, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.09.2013. 10:49h

Istražna komisija Ruske federacija podigla je optužnicu za priratsvo protiv aktivista Međunarodne organizacije za zaštitu prirode Grinpis.

Oni su u srijedu probali da se ledolomcem „Artik sanrajz“ približe naftnoj platformi Gazproma na Sjevernom polu kako bi protestovali i zaustavili radove na traganju za naftom.

"Biće optužena sva lica koja su izvršila napad na platformu bez obzira na njihovo državljanstvo, pri čemu će sve istražne radnje da se sprovode strogo u okvirima ruskih i međunarodnih zakona“, rekao je portparol Istražne komisije Vladimir Markin, a prenose RIA Novosti.

Na brodu se nalazi 30 aktivista Grinpisa među kojima je četvoro državljana Ruske federacije. Prema ruskim zakonima aktivisti, ukoliko budu osuđeni, mogu da dobiju do 15 godina zatvora, navodi AFP.

Brod ledolomac „Artik sanrajz“ koji je plovio pod holandskom zastavom i koji je u srijedu oduzela granična policija uhapsivši oko 30 ljudi koji su se na brodu nalazili ušao je u Kolski zaliv i biće ukotvljen u Kulongi, saopštili su ruskim agencijama u luci Murmanska.

Brod vuku tegljači Obalske straže jer je kapetan odbio da njime upravlja nakon što su pripadnici granične policije upali na brod iz helikoptera i sve na ledolomcu uhapsili. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je uložilo protest ambasadoru Holandije u Moskvi zbog "agresivnih" akcija broda "Grinpisa", pod zastavom Holandije.

Gazprom planira da pokrene proizvodnju na platformi "Prirazlomnaja" početkom 2014. godine, uz opasnost od izlivanja nafte u području gdje su tri rezervata prirode zaštićena ruskim zakonom, kažu u organizaciji Grinpis.

Gazprom je saopštio da sve ispitivanja sprovodi poštujući međunarodne standard bezbjednosti. Za Rusiju je strateški prioritet razvoj u oblasti Sjevernog pola gdje je ogromna zona nafte i gasa koji do sada nisu eksploatisani.

Bonus video: