TRAGEDIJA U GRČKOJ PRIJESTONICI

Bjesne požari u okolini Atine: Broj žrtava porastao na 60

"S napretkom spasilačkih ekipa strahujemo da će biti pronađeno još žrtava", rekao je neimenovani predstavnik vatrogasne službe i dodao da su mnoge žrtve bile zarobljene u domovima ili automobilima
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2019. 03:34h

U požarima u oblasti istočno od Atine poginulo je najmanje 60 osoba, saopštio je gradonačelnik Rafine, Evangelos Bornos.

On je za grčku Skaj televiziju rekao da se požari ne smiruju od ponedjeljka i da broj stradalih stalno raste.

Prvi požar bio je u četvrtak, a u posljednja 24 sata zbog jakog vjetra proširio se na turistička mjesta Mati, Rafina, Neos Voutzas i Penteli, prenosi Tanjug.Stotine ljudi vode se kao nestali, a ima i povrijeđenih.

U Grčkoj je proglašena vanredna situacija, a premijer i članovi Vlade otkazali su zakazane sastanke i putovanja.

Tijela 26 osoba nastradalih u požaru pronađena su rano jutros u bašti jedne vile u Mati kod Atine, saopštio je ranije danas Crveni krst i prema tadašnjim informacijama do tada je stradalo 50, navela je ranije agencija Frans pres.

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mjesta Mati, oko 40 kilometara sjeveroistočno od Atine, izjavio je rano jutros portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

On je dodao da je od stotinu povrijeđenih jedanaestoro u teškom stanju i da ima šesnaestoro povrijeđene djece.

Vlasti i spasilačke službe strahuju da bi broj žrtava mogao da bude veći.

"S napretkom spasilačkih ekipa strahujemo da će biti pronađeno još žrtava", rekao je neimenovani predstavnik vatrogasne službe i dodao da su mnoge žrtve bile zarobljene u domovima ili automobilima.

Na sjeveru Evrope, nordijske i baltičke zemlje, od Osla do Rige, već nedjeljama se bore sa sušom i toplotnim talasom, i u tom dijelu starog kontinenta požari su prisutni na pašanjacima dok je smanjen nivo velikih jezera, prenosi agencija Frans pres.

Predsjedništvo Grčke otkazalo je za danas predviđeni godišnji prijem povodom godišnjice povratka demokratije u zemlji u julu 1974. godine.

Canakopulos je rekao da će Španija uputiti avione, a Kipar ekipu od 60 vatrogasaca. Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć od evropskih partnera.

"Vrijeme je da se borimo protiv vatre", izjavio je kasno sinoć po povratku iz BiH grčki premijer Aleksis Cipras i dodao da je više od 600 vatrogasaca raspoređeno na tri fronta ali vjetrovi duvaju do 100 kilometara na čas.

Suša i toplotni talas zahvatili su i sjeverni dio Evrope. Finska je pogođena sušom a manji šumski požari registrovani su prema granici s Rusijom.

U Norveškoj je takođe zabiljeležena veoma visoka temperatura iznad sezonske normale, a u junu je bilo iznad 30 stepeni Celzijusa.

Švedska, čiji su djelovi bili pogođeni padavinama, ima najtopliji jul mjesec u posljednjih 250 godina, a zvaničnici te zemlje su takođe pozvali evropske partnere na solidarnost u borbi protiv šumskih požara.

U toj zemlji je uništeno oko 25.000 hektara a požari i dalje bukte.

Galerija

Preporučujemo za Vas