Njemačku privredu ne usporavaju ni izbori

Ovo je takođe još jedan dokaz da njemačka privreda ne vidi mnogo prepreka pred sobom, jer u pojedinim zemljama izborni mjesec znači "potpunu paralizu" i društva i privrede
1 komentar(a)
Njemačka privreda, Foto: Shutterstock
Njemačka privreda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2013. 14:47h

Njemački privatni sektor je u septembru, inače izbornom mjesecu u toj zemlji, ostvario najveći rast još od januara ove godine.

To se može tumačiti kao znak da će prva ekonomija evrozone nastaviti sa pozitivnim rastom i u trećem tromjesečiju.

Preliminarni indeks menadžera nabavke koji mjeri aktivnost u prerađivačko sektoru ali u sektoru usluga, dakle dvije trećine privrednih aktivnosti, porastao je u septembru u Njemačkoj sa avgustovskih 53,5 na 53,8 poena, što je znak rasta.

Granica iznad 50 poena ukazuje na povećanu privrednu aktivnost, a ovo povećanje rezultat je prije svega rasta novih narudžbina u uslužnim djelatnostima.

"Nemačka privreda je u septembru pokazala jasne znake oživljavanja što bi trebalo pozitivno da se odrazi i na čitvu evrozonu", smatraju analitičari Markita.

Preliminarni podindeks servisnih usluga povećan je iznad očekivanih 53,1 poena na 54,4 poena, dok je podindeks za proizvođački sektor smanjen sa avgustovskih 51,8 poena na 51,3 poena, što je ispod očekivanih 52,2 poena.

Ovo je takođe još jedan dokaz da njemačka privreda ne vidi mnogo prepreka pred sobom, jer u pojedinim zemljama izborni mjesec znači "potpunu paralizu" i društva i privrede.

Bonus video: