"Kapetan kukavica"

Italija: Sketinu kriv kormilar

Kako je sada rekao na sudu, kada se brod približio ostrvu Điljo, on je naredio kormilaru da ispravi brod ulijevo, ali je ovaj previše sporo reagovao i nije izveo manevar do kraja
0 komentar(a)
Franćesko Sketino, Foto: Beta/AP
Franćesko Sketino, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.09.2013. 13:29h

Kapetan potonulog broda Kosta Konkordija Frančesko Sketino izjavio je u nastavku suđenja da je za loše izvedeni manevar kriv kormilar broda.

U brodolomu koji se dogodio prije 20 mjeseci kada se plovilo vrijedno 450 miliona eura nasukalo na podvodne stijene, poginula su 32 od ukupno 4.200 putnika, a Sketino je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije nego što su svi putnici evakuisani.

Kako je sada rekao na sudu, kada se brod približio ostrvu Điljo, on je naredio kormilaru da ispravi brod ulijevo, ali je ovaj previše sporo reagovao i nije izveo manevar do kraja, prenio je AP.

"Prema mom iskustvu, ne bi došlo do udara da je kormilar odmah i adekvatno izveo manevar", rekao je Sketino.

Dok su stručnjaci diskutovali o tome koliko je kormilarova akcija mogla da doprinese udaru broda u greben, Sketino je zatražio dozvolu da se obrati.

"Da nije bilo odlaganja i greške brod bi se zaustavio prije nego što je udario u greben koji je napravio pukotinu od 70 metara na jednoj strani trupa broda", kazao je on.

Sketino je, takođe, rekao da je naredio brzi manevar na lijevo u nastojanju da brod na brzinu udalji od obale.

Kormilar Džejkob Rasli Bin, jedan je od petoro zaposlenih u kompaniji Kosta kroćere koji su se nagodili kako bi dobili blaže kazne u odvojenom procesu, i osuđen je na godinu dana i osam mjeseci zbog ubistva iz nehata i izazivanje potonuća broda.

Istražitelji su naveli da je moguće da su jezički problemi u sporazumjevanju kapetana Italijana i kormilara Indonežanina odigrali ulogu u neuspjelom manevru.

Sketino je od sudije zatražio istragu olupine koja je prošle nedjelje, izvučena kod obale Toskane u Tirenskom moru nadomak ostrva Đijo.

Preporučujemo za Vas