Bagiš: Turska vjerovatno nikada neće ući u EU

"Puno je veća šansa da će Turska ispregovarati neku vrstu posebnog pristupa evropskom tržištu, poput Norveške", izjavio je Bagiš
5 komentar(a)
Egemen Bagiš, Foto: Luka Zeković
Egemen Bagiš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2013. 08:42h

Turski ministar evropskih poslova izjavio je da Turska vjerovatno nikada neće ući u Evropsku uniju.

Egemen Bagiš, koji je i glavni pregovarač sa EU, kazao je da bi nastojanja Turske tokom više decenija da se pridruži evropskom blogu mogla da propanu jer Evropa ima previše predrasuda da bi Turcima otvorila svoje granice.

"Puno je veća šansa da će Turska ispregovarati neku vrstu posebnog pristupa evropskom tržištu, poput Norveške", izjavio je Bagiš.

Vodeće sile EU, Njemačka i Francuska, nikad nisu bile oduševljene idejom da se Uniji pridruži većinsko muslimanska zemlja s čak 76 miliona stanovnika. Vjeruju da Tursku zbog njene veličine i kulturoloških razlika neće biti moguće integrisati u Evropu.

Turska nastoji postati članica EU još od 60-ih godina prošlog vijeka. Pregovori o pristupanju službeno su lansirani 2005. godine, ali zapeli su zbog pitanja Kipra. Ankete pokazuju da samo 44 posto Turaka i dalje želi ući u EU, iako je 2004. godine čak 73 posto bilo za pridruženje Uniji.

Bonus video: