Sjedište FIFA-e

Stanovnici Ciriha se na referendumu izjasnili protiv gradnje stadiona

Rojters piše da je to zanimljiva odluka stanovnika grada koji nema pravi fudbalski stadion ali i gdje je sjedište Međunarodne fudbalske federacije (FIFA)
314 pregleda 1 komentar(a)
Cirih, Foto: Wikimedia
Cirih, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 23.09.2013. 08:25h

Stanovnici Ciriha na referendumu su se izjasnili protiv izgradnje novog fudbalskog stadiona vrijednog 190 miliona eura.

Rojters piše da je to zanimljiva odluka stanovnika grada koji nema pravi fudbalski stadion ali i gdje je sjedište Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Plan gradskih vlasti je bio da se izgradi moderna arena sa 19.000 mjesta, na mjestu bivšeg doma Grashopersa, stadionu Hardturm koji je zatvoren 2007. godine. Od tada Cirih nema fudbalski stadion, a dva gradska prvoligaša Grashopers i Cirih svoje utakmice igraju na atletskom stadionu Lecigrund.

"Gradske vlasti prihvataju odluku referenduma, ali i žale što će grad i dalje biti fudbalski grad bez stadiona", saopšteno je iz kancelarije gradonačelnice Korine Mauh.

FIFA je trebalo da donira 20 miliona eura za izgradnju stadiona, dok bi se ostatak novca obezbijedio kreditima, ali je sada sve propalo jer su stanovnici protiv gradnje.

Prije nekoliko mjeseci na referendumu je propala i ideja o kandidaturi St. Moritza i Davosa za domaćine Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, kada su stanovnici kantona Graubuenden odbacili i taj plan.