Njemački mediji odobravaju uvođenje sankcija Hrvatskoj

Njemačka štampa je danas komentarišući odluku EK o pokretanju mehanizama za eventualno uvođenje sankcija Hrvatskoj, pozdravili ovu mjeru ističući potrebu ukazivanja novim članicama EU na pravila koje su ulaskom prihvatile
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 13:11h

"Brisel ne smije bespomoćno da posmatra kako se izigrava evropsko pravo jer bi u protivnom i druge države mogle da se pozovu na ovaj slučaj kako bi progurale svoje nacionalne interese. Kada hrvatski premijer govori o tome kako Hrvatska "nije krpa za brisanje poda" to pokazuje jedno vrlo čudno shvatanje smisla Evropske unije", piše u svom komentaru "Saechsische Zeitung" iz Drezdena.

"Mitteldeutsche Zeitung" iz Halea ukazuje na to da bi slučaj Hrvatske trebalo da ostalima u regionu poslužiti kao primjer.

"U pregovorima sa Srbijom, Makedonijom, Albanijom, Kosovom i ostalim balkanskim kandidatima za članstvo u EU, nije dovoljno ustrajati samo na političkom i društvenom usklađivanju normi. Riječ je i o tome kako se političke elite odnose prema prošlosti i njenim predstavnicima. Vlada koja štiti moguće ratne zločince i optužene ubice je previše udaljena od nivoa jedne evropske pravne države", zaključuje "Mitteldeutsche Zeitung".

"Hrvatska je svoj ulazak u EU temeljito uprskala", tako svoj komentar na temu Hrvatska i moguće sankcije EU-a započinje dnevnik "Neue Westfaelische".

"Hrvatska je prije nešto više od dva mjeseca trebalo da bude uzor za ostale u regiji. Umjesto toga je postala zastrašujući primjer", nastavlja se u komentaru. komentator dnevnika "Neue Westfaelische" se pita i koji su motivi za ovakvo ponašanje službenog Zagreba jer, kako se navodi, "Perković nije narodni heroj" da bi njegovo izručenje moglo da izazove proteste građana. Isto tako je malo vjerovatno da premijer Milanović u ovom trenutku može da profitira od ovakvog "tvrdog" stava prema Briselu.

"Premijer Milanović je očito pogrešno procijenio sve ove aspekte, a isto tako i odlučnost Evropske komisije da zaštiti zajedničku vladavinu prava. Sada su na potezu Milanovićevi prijatelji koji bi trebalo da ga diskretno nauče kako da se drži pravila, a to je nešto što je trebao da nauči uoči ulaska u EU", zaključuje "Neue Westfaelische".

"Mnoge nove članice Evropske unije teško shvataju da je klub u koji su ušle nešto više od puke 'koke koja nosi zlatna jaja'", piše "Maerkische Zeitung" iz Frankfurta na Odri i nastavlja: "Potpuno je neprihvatljivo da Hrvatska vanrednim zakonom jedan krug osoba, koje u drugim članicama Evropske unije stoje pod sumnjom da su počinile zločine, štiti od izručenja".

Josip Perković

"Mittelbayerische Zeitung" primjećuje da su se njemačke vlasti prerano ponadale da će im nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju osumnjičeni za ubistvo disidenata Josip Perković biti dostupan pa se istovremeno pita da li je Hrvatska uopšte bila zrela za ulazak u EU.

"Jedno je sigurno: jedna zajednica povjerenja ne funkcioniše na taj način. EU nije samo trgovinska zajednica nego se prije svega temelji i na zajedničkom pravu, obavezama i vrijednostima. To očito u Zagrebu nisu u potpunosti shvatili", piše "Mittelbayerische Zeitung". Komentator ovog lista se pribojava da bi se slično moglo očekivati i od ostalih balkanskih zemalja.

"Ni jedna od država nastalih na području bivše Jugoslavije se nije dovoljno suočila s vlastitom prošlošću. Tome još treba dodati i činjenicu da se norme koje zahtijeva EU doživljavaju kao napad na državni suverenitet. Brisel bi iz tog razloga trebalo da izvrši pritisak na Hrvatsku", zaključuje "Mittelbayerische Zeitung".

Galerija

Bonus video: