Berluskoni ne odustaje od politike: Oživljava stranku Forca Italija

PRKOSAN: Iako se pomirio sa izbacivanjem iz parlamenta, Berluskoni ne odustaje od politike
1 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2013. 20:56h

Silvio Berluskoni je prkosno obećao da će ostati u centru italijanske politike uprkos očekivanom izbacivanju iz parlamenta zbog presude za prevaru, i optužio ljevičarske sudije za zavjeru protiv njega.

U dugo očekivanom TV obraćanju, uoči prvog koraka Senata na putu da ga izbaci iz tog doma, medijski tajkun nije pominjao svoje ranije prijetnje da će zbog presude oboriti koalicionu vladu premijera Enrika Lete.

"Uvijek ću biti sa vama, na vašoj strani, izbačen iz parlamenta ili ne. Mjesto u parlamentu ne čini lidera,“ rekao je 76-godišnji milijarder.

Pozvao je birače desnog centra da se okupe oko ponovo pokrenute stranke Forca Italija, sa kojom se lansirao u politiku 1994.

Vrhovni sud je prošlog mjeseca Berluskoniju potvrdio četvorogodišnju kaznu zatvora, preinačenu na godinu, zbog velike prevare u njegovoj TV imperiji Mediaset. Očekuje da će mu biti određen kućni pritvor ili društveno korisni rad umjesto odlaska u zatvor.

Stekao se utisak da se pomirio sa izbacivanjem iz parlamenta ali je rekao da neće odustati od liderstva nad desnim centrom, pozvavši Italijane da se "probude...pobune, postanu gnjevni, reaguju i učine da se čuje njihov glas".

Bivši premijer je rekao da "apsolutno nije kriv" za poresku prevaru i da se pravosuđe „transformisalo u rivala državi, koji je u stanju da utiče na izvršne organe“.

"Žele da me se oslobode pravnim sredstvima jer to nikad nisu uspjeli demokratijom,“ rekao je Berluskoni, kojem je vrhovni sud u utorak naredio da plati gotovo pola miliona eura odštete u slučaju sporne kupovine izdavačke kuće „Mondadori“.

Berluskoni želi da svoju sadašnju stranku Narod slobode (PDL) zamijeni sa partijom Forca Italija, animira birače desnog centra i približi se mladima.

Obećao je "manju državnu moć, manju javnu potrošnju, manje poreze. Dok je ljevica na vlasti, biće suprotno.“

Berluskoni nije pominjao vladu ali je sekretar PDL-a Anđelino Alfano rekao da će njegov lider donijeti konačnu odluku o njenom opstanku nakon glasanja u Senatu, gdje se očekivalo da Letina PD podrži izbacivanje.

Očekivalo se da odbor Senata sinoć odbaci preporuku člana tog tijela iz PDL-a, Andrea Auđela, da potvrdi Berluskonija kao senatora.

Očekivalo se da potom izabere zamjenu za Auđela – i odboru postoji većina protiv Berluskonija – koja bi sastavila preporuku za njegovo izbacivanje. To bi bilo izglasano početkom oktobra, nakon čega slučaj ide pred punim Senatom, gdje se konačna odluka očekuje sredinom oktobra.

Bonus video: