Vlada Grčke nagovijestila zabranu Zlatne zore

Zlatna zora - koja ima 18 mjesta u grčkom parlamentu, koji broji 300 mjesta – trenutno uživa podršku 15 odsto javnosti i politička je sila koja uživa najbrži rast popularnosti u zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 20:52h

Jedan ljevičarski muzičar izboden je na smrt u grčkoj prijestonici, a za njegovu smrt sumnjiči se član neonacističke partije Zlatna zora.

Dok je krizom pogođena zemlja juče bila paralisana štrajkom državnih službenika zbog planiranih masovnih otpuštanja, policija je pretresla više kancelarija Zlatne zore u Atini nakon ubistva 34-godišnjeg Pavlosa Fisasa, uglednog aktiviste na grčkoj antifašističkoj sceni.

Racije su počele nekoliko sati pošto je jedan 45-godišnjak uhapšen u vezi sa ubistvom. Navodni napadač, čije ime nije saopšteno, priznao je da je povezan sa ekstremističkom grupom Zlatna zora, saopšteno je iz policije.

Ministar za javni red Nikos Dendias otkazao je putovanje u inostranstvo i rekao da će vlada razmotriti predlaganje vanrednog zakona kojim bi Zlatna zora mogla biti proglašena nezakonitom.

"Niti će država tolerisati, niti društvo prihvatiti, akte i prakse koje podrivaju naš pravni sistem“, kazao je ministar novinarima, dodavši da je jučerašnji napad pokazao „na najjasniji način kakve su namjere partije“.

Najviši evropski organ za ljudska prava, Savjet Evrope, saopštio je da postoje osnove da se Zlatna zora proglasi nezakonitom organizacijom.

Fisas, hip-hoper koji je poznatiji pod umjetničkim imenom Kilah P, identifikovao je napadača na putu do bolnice pošto je povrijeđen u sukobu koji je izbio nedugo poslije ponoći u radničkoj četvrti Keracini.

"Bile si to njegove posljednje riječi prije nego što je podlegao povredama“, kazao je jedan izvor.

Gradonačelnik Keracinija, Lukas Canis, kazao je da iza napada stoje u crno obučeni članovi Zlatne zore i da je Fisas upao u „zasjedu“ dok je napuštao kafić nakon žestoke rasprave oko jedne fudbalske utakmice. Aktivisti, koji optužuju Zoru da progoni ljevičare, tvrde da je policija stajala kada je rulja nenacista napala pjevača.

Ubistvo Fisasa uslijedilo je nekoliko dana pošto su pripadnici Zore napali članove Komunističke partije.

"Zlatna zora pojačava napade jer uživa potpunu zaštitu od policije“, navodi se u saopštenju antirasističke grupe Keerfa.

Ova antiimigraciona partija oštro je odbacila umiješanost u smrt Fisasa. Portparol lIlias Kasidiaris saopštio je da je partija već počela sa podizanjem tužbi protiv onih koji su iznijeli takve tvrdnje.

Zlatna zora - koja ima 18 mjesta u grčkom parlamentu, koji broji 300 mjesta – trenutno uživa podršku 15 odsto javnosti i politička je sila koja uživa najbrži rast popularnosti u zemlji.

Galerija

Bonus video: