Onlajn prostitucija veliki problem Poljske

Više od 20.000 15-godišnjaka, što je oko pet odsto, suočilo se sa tim da ih neko nagovara da se svlače i zauzimaju intimne poze pred kamerom kompjutera
2 komentar(a)
Onlajn prostitucija, Foto: Shutterstock
Onlajn prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.09.2013. 11:45h

Više od 10.000 poljskih 16-godišnjaka razgolićuje se na internetu i razmjenjuje svoje erotske sadržaje, a 90 odsto to radi za novac, pokazalo je istraživanje.

"Problem onlajn prostitucije djece je u porastu. Učešće u takvim seansama na video četu izlaže djecu pedofilima, ucjenjivanju, šikaniranju ili zloupotrebi tih materijala za produkcije djrečje pornografije", kazao je za današnju Zečpospolitu direktor Naučne i akademske kompjuterske mreže (NASK) koje u Poljskoj evidentira zloupotrebe interneta.

Istraživanje je obuhvatilo i starije i mlađe maloljetnike i pokazalo je da polovina njih učestvuje u video četovima, a pet odsto, oko 10.000 njih, tokom tih razgovora se svlači i zauzima erotske poze.

Problem za policiju koja goni pedofile u Poljskoj je i to što ovdašnji zakoni predviđaju kazne do tri godine zatvora za pedofile za seksualnu zloupotrebu djece na internetu

Više od 20.000 15-godišnjaka, što je oko pet odsto, suočilo se sa tim da ih neko nagovara da se svlače i zauzimaju intimne poze pred kamerom kompjutera, a kod 13-godišnjaka to je bilo oko tri odsto. Čitavih 10 odsto 13-godišnjaka priznalo je da je gledalo maloljetnu osobu u takvim onlajn prenosima.

"Na žalost, mnogi mladi ljudi, potpuno nesvjesni toga šta rade, sami nude takve usluge za novac, bila to kupovina kredita za mobilni telefon ili sitne uplate na njihove račune", rekao je poljskom listu neimenovani istražitelj poljske policije iz specijalizovane jedinice za borbu s pedofilima.

Problem za policiju koja goni pedofile u Poljskoj je i to što ovdašnji zakoni predviđaju kazne do tri godine zatvora za pedofile za seksualnu zloupotrebu djece na internetu, a četiri godine za one odrasle koji preko interneta dogovaraju seksualni odnos s maloljetnom osobom, ali zakon je zaboravio da predvidi kaznu za pedofile koji nagovaraju maloljetnike da se pred kamerom "samo" svlače.

Ministarstvo pravde pripremilo je predlog zakona koji bi poljsku legislativu trebalo da uskladi sa evropskom smjernicom, a predviđa da krivično djelo bude i gledanje takvog onlajn striptiza maloljetnika i granicu koja štiti djecu za takva krivična djela podiže sa 15. godine do punoljetstva.

Bonus video: