EU zabranjuje "legalne droge"

Takozvane legalne droge u koje spadaju brojni preparati za osvježenje vazduha i hrana za biljke kada se puše izazivaju slične reakcije kao opijati
50 pregleda 0 komentar(a)
sintetiička droga, Foto: Manager-magazin.de
sintetiička droga, Foto: Manager-magazin.de
Ažurirano: 17.09.2013. 11:52h

Evropska unija će zabraniti prodaju psihoaktivnih supstanci koje su dosad bile legalno dostupne pod maskom hrane za biljke ili kao osvježivači vazduha. “Od danas će legalne droge postati ilegalne”, najavila je komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Vivijen Reding.

Ona je navela nekoliko nedavnih primjera smrti tinejdžera koji su koristili ove supstance, koje proizvođači puštaju u prodaju kao preparate koji nisu za ljudsku upotrebu, ali kada se puše imitiraju dejstva marihuane, kokaina ili amfetamina.

Analize evropskih eksperata pokazale su da se u "legalnim drogama" nalazi veoma veliki broj škodljivih i otrovnih materija. “To su veoma opasne supstance”, upozorila je Reding i navela da se praksa njihove legalne prodaje mora oštro suzbijati.

Reding je objasnila da je EU zauzela izbalansiran stav, tako da će one supstance čija upotreba ne dovodi do teškog trovanja ostati dostupne za strogo kontrolisanu upotrebu u medicinske svrhe, dok će se proizvodnja i prodaja potencijalno smrtonosnih supstanci oštro kažnjavati.

“Vrijeme je ključan faktor”, istakla je komesarka i pozvala Evropski savjet i parlament da pod hitno usvoje predloženi paket zakona kako bi on što prije stupio na snagu.

Bonus video: