razočaranje

Porast evroskepticizma među građanima EU

U Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji ispitano je po hiljadu građana o stanju u EU i njenoj perspektivi
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Beta/AP
Evropska unija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2019. 14:37h

Evroskepticizam je u porastu u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Institut "Ifotop". Većina ispitanika i dalje nije sigurna da li je članstvo u Evropskoj uniji dobra stvar.

U Španiji je 37 odsto ispitanika reklo da je članstvo u EU loša stvar, dok je takav odgovor dalo 26 odsto njih u junu 2012. godine, a u Francuskoj je 38 odsto bilo nezadovljno članstvo u EU 2012. godine, a sada 43 odsto ispitanika.

U Njemačkoj njih 44 odsto smatra da je članstvo loše, što je porast u odnosu na 2012. godinu kada je taj procenat iznosio 36 odsto, a u Italiji je procenat porastao sa 39 na 45 odsto građana nezadovoljnih članstvom u Uniji.

Njemci su mnogo više optimistični nego građani EU koji žive južnije. Samo 31 odsto Nemaca misli da bi njihova nacija mogla da se suoči sa problemima u ekonomiji kakve ima Grčka, koja se šest godina bori sa recesijom.

Međutim, u Francuskoj taj procenat isnozi 54, u Španiji 56 i u Italiji 58 odsto građana. U Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji ispitano je po hiljadu građana od kraja avgusta do početka septembra.