Strogi šef koji voli da popravlja stvari

Odlazak Serđa Markionea sa čela Fijata predstavlja kraj jedne epohe u Italiji
183 pregleda 3 komentar(a)
Serđo Markione, Foto: Reuters
Serđo Markione, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2018. 05:31h

Nakon što se u subotu povukao Serđo Markione, jedan od najzahtjevnijih i najstrožih ljudi u automobilskoj industriji, italijanski mediji i političari govore o „kraju jedne epohe“.

Četrnaest godina nakon što je ovaj mrzovoljni 66-godišnjak stupio na čelo Fijata i spasio ga od skoro sigurne propasti, upravni odbor kompanije imenovao je nove čelnike Fijat Krajslera (FCA), Ferarija i CNH Industrijala, tri grupe pod kontrolom porodice Anjeli.

Iz kompanije je saopšteno da se Markioneu, koji se nalazi u bolnici u Cirihu zbog komplikacija poslije operacije ramena krajem juna, zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a pojedini mediji pišu da je u komi.

U Italiji, gdje je spasavanjem Fijata stekao status legende, Markione je tretiran kao rok zvijezda. Bivši student filozofije i računovođa skoro nikada nije nosio kravatu, a najviše je volio džempere i često u šali govorio da tako štedi vrijeme za oblačenje.

Strastveni pušač do prije godinu dana kada se odrekao te navike, bio je poznat po tome što je uvijek radio prekovremeno a to je zahtijevao i od svojih podređenih zbog čega je imao reputaciju tvrdoglave i arogantne osobe.

„Osjećam se kao da živim u tunelu. On nije samo zahtjevan, želi da svoj život posvetite njemu“, kazao je jedan bankar koji je radio za Markionea na raznim ugovorima.

Pojedini nijesu mogli da izdrže takav ritam. „Stalno vam šalje mejlove i želi da odgovorite u roku od pet minuta, čak i u sred noći. Ukoliko ne odgovorite odmah, gubite posao“, kazao je drugi bankar. „Počeo sam da živim i da viđam porodicu tek kada sam prestao da radim za njega“.

Kada se posljednji put pojavio u javnosti 26. juna, Markione je djelovao umorno dok je predstavljao „džip vrangler“ italijanskim karabinjerima na ceremoniji u Rimu.

Nekoliko dana kasnije, otišao je u Švajcarsku na operaciju ramena saopšteno je iz kompanije. Nije poznato šta se tačno dogodilo nakon što je izašao iz operacione sale, osim da je došlo do komplikacija koje su se iznenada pogoršale u subotu.

Na vanrednom sastanku upravnog odbora u subotu generalni direktor kompanije Džip Majk Menli imenovan je za Markioneovog nasljednika.

Sin karbinjera, Markione je rođen i odrastao u siromašnom italijanskom centralnom regionu Abruco. Njegova porodica se preselila u Toronto kada je imao 14 godina. Imao je iskustva u finansijama, a ne u automobilskoj industriji, ali mu to nije smetalo da u periodu 2004-2005. spasi Fijat, najveću italijansku industrujsku grupu, od skoro sigurnog bankrota.

„Volim da popravljam stvari i da budem iskren, Fijatu je sada potrebna popravka“, kazao je nakon imenovanja na čelo kompanije 2004.

Sklopio je partnerstvo sa Krajslerom i prije nego što je na kraju kupio na sastanku u četiri oka za vrijeme božićne pauze 2013. godine na jednoj plaži na Floridi, za koje nijesu znali ni njegovi najbliži saradnici.

Četrnaest godina neumorno je radio na ostvarenju svojih ciljeve, spavajući na kauču privatnog aviona dok je putovao na relaciji Detroit—Torino—London. Podređeni u Italiji su ga zvali „doktor“ a u Sjedinjenim Državama „šef“.Napravio čudo i ušao u legendu

Markione je uradio ono što su mnogi smatrali nemogućim, a najviše je rizikovao kada je prije malo više od deset godina pokrenuo udruživanje tada posrnulog Fijata sa američkim rivalom Krajzlerom, koji je bio u bankrotu. Fijat Krajzler je sada sedmi po veličini proizvođač automobila na svijetu i nema dugovanja. Vrijednost Fijata je porasla više od 11 puta. „Vrijeme koje je Serđo Markione proveo na čelu Fijata je već ušlo u legendu“, kazao je za Roters analitičar Maks Vorbarton.

„Možete tvrditi da Serđo ima lošu narav. Možete reći da je loš otac, budući da nikada ne provodi vrijeme sa svojom djecom, ali nikada ne možete dovesti u pitanje njegove menadžerske vještine.

Napravio je čudo u Fijatu“, kazala je jedna osoba koja je radila za njega. „Markione se suprotstavio maloj lijenoj Italiji koja više voli da zatvara svoje fabrike nego da zasuče rukave“, rekao je Marko Bentivočijo generalni sekretar metalurškog ogranka sindikata.

Bonus video: