Francuska traži rezoluciju UN-a za Siriju i zadržavanje opcije vojnog udara

Oland je u razgovoru za francusku televiziju dodao da, iako je moguće političko i diplomatsko rješenje, opcija vojnih udara mora ostati
5 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Telegraph
Fransoa Oland, Foto: Telegraph
Ažurirano: 15.09.2013. 20:17h

Francuski predsjednik Fransoa Oland u nedjelju je pozvao da se do kraja naredne sedmice izglasa rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) o Siriji koja bi sadržavala i prijetnju kaznenom akcijom.

Oland je u razgovoru za francusku televiziju dodao da, iako je moguće političko i diplomatsko rješenje za širi sirijski sukob, opcija vojnih udara mora ostati.

On je dogovor Rusije i SAD-a o uklanjanju sirijskog kemijskog oružja ocijenio "važnim korakom" prema mogućem političkom rješenju sirijskog građanskog rata, javlja Reuters, prenosi Hina.

Francuski predsjednik je rekao da će ministri spoljnih poslova Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država na razgovorima u Parizu u ponedjeljak već početi da sastavljaju rezoluciju utemeljenu na dogovoru SAD-a i Rusije.

Francuski ministar Loren Fabius potom bi trebalo da prijedlog rezolucije razmatra u utorak s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

"O toj rezoluciju možemo glasati prije kraja sedmice", rekao je Oland za francusku televiziju TF1, napomenuvši da ona "mora uključivati prijetnju sankcijama", odnosno da "postoji neka vrsta sankcija ako se ona ne provede".

Oland je u razgovoru branio spremnost Francuske da kao dio međunarodne koalicije u kojoj bi bio SAD učestvuje u napadima na snage Bašara al-Asada. "Sada možemo ozbiljno razmišljati o diplomatskom rješenju ali vojna opcija mora ostati. Inače ništa ne bi zaustavilo Siriju".

Upitan želi li i dalje da Asad napusti vlast, Oland je odgovorio da je uvijek bio za takav ishod i da je dogovor SAD-a i Rusije otvorio put širem političkom rješenju krize po kojem bi Asad izgubio vlast.

"Najbolji način da se makne dolazi putem ovog dogovora", rekao je on.

Bonus video: